Ukupno 26

Još tri godine zatvora za dobitnicu Nobelove nagrade za mir

Suu Kyi je u samici u zatvoru u glavnom gradu Naypyidawu od lipnja, nakon što je bila držana u kućnom pritvoru u jeku vojnog udara.
Vijesti / Svijet | 12. 10. 2022. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mijanmar pod vojnom upravom osudio je danas bivšu čelnicu Aung San Suu Kyi na još tri godine zatvora zbog korupcije, priopćili su pravosudni izvori.

S današnjom presudom, 77-godišnjoj dobitnici Nobelove nagrade zatvorska kazna produljena je na ukupno 26 godina zbog korupcije, kršenja pravila uvedenih zbog Covida-19, izborne prevare i kršenja zakona o državnoj tajni, piše Hina. 

Suu Kyi je u samici u zatvoru u glavnom gradu Naypyidawu od lipnja, nakon što je bila držana u kućnom pritvoru u jeku vojnog udara.

Sudski postupak bio je zatvoren za javnost, a njezini odvjetnici ne smiju davati izjave medijima.

Slučajevi su naširoko osuđivani kao vojno inscenirana suđenja čija je svrha diskreditirati bivše civilne vođe i jačati položaj hunte.

Mjanmar je u političkim previranjima od puča 1. veljače 2021. Vojska je nasilno ugušila prodemokratske prosvjede i udruge za građanska prava te nastoji razbiti oružani otpor milicija protiv hunte širom zemlje.

Prema udruzi za pomoć političkim zatvorenicima, skupine za ljudska prava koja dokumentira ubojstva i zlostavljanja, nakon puča ubijeno je najmanje 2340 ljudi, a više od 15.800 uhićeno.

Kopirati
Drag cursor here to close