Savez

Tisuće u Berlinu podržale Izrael

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier rekao je okupljenima na Brandenburškim vratima da je zaštita života Židova zadatak države
Vijesti / Svijet | 22. 10. 2023. u 20:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Široki savez koji uključuje Njemačko-izraelsko društvo, političke stranke, vjerske zajednice i sindikate održao je u nedjelju u Berlinu skup solidarnosti s Izraelom i protiv antisemitizma, prenosi Hina.

U svom uvodnom govoru njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier rekao je okupljenima na Brandenburškim vratima da je zaštita života Židova zadatak države, "ali to je također i građanska dužnost".

S obzirom na antisemitske incidente posljednjih dana, nakon početka rata između Izraela i Hamasa, predsjednik je rekao da je "nepodnošljivo da se Židovi danas ponovno boje, i to baš u ovoj zemlji od svih mjesta". Steinmeier je istaknuo da je nedopustivo da židovski roditelji više ne šalju djecu u školu i da berlinski Memorijal holokausta mora štititi policija. "Svaki napad na Židove, na židovske institucije je sramota za Njemačku", ustvrdio je.

Organizatori su govorili o 25 tisuća sudionika, dok je berlinska policija, koja je bila na terenu u velikom broju, rekla da ih je bilo 10 tisuća.

Nije bilo posebnih incidenata ili nereda, rekla je poslijepodne glasnogovornica policije.

Mnogi prosvjednici mahali su izraelskim zastavama, kao i transparentima s natpisima "Stop teroru protiv Židova!" i "Žalujem s rodbinom izraelskih žrtava - i civilnih žrtava među Palestincima".

Neki su sudionici držali fotografije talaca. Oglasili su se i rođaci izraelskih talaca koje drži Hamas. Roni Roman otpjevala je rođendansku pjesmu za svoju sestru, koju je Hamas oteo s djetetom. "Danas je mojoj sestri rođendan, stojim ovdje pred vama sama, ne znam gdje je, ne mogu je uzeti u naručje", rekla je. "Vrijeme istječe za moju sestru i više od 200 ljudi koji su zarobljeni u Gazi", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close