Putin kao brat

The New York Times: Srbija ostaje uz Rusiju

Vijesti / Svijet | 31. 03. 2022. u 08:40

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladimir Putin, ruski predsjednik, nije bez obožavatelja u Srbiji, piše The New York Times navodeći kako Putin diže gledanost televizijama te da su na ulicama Beograda vidljivi murali s njegovim likom uz poruke ''brat''.

  / Putinov mural u Beogradu | Foto: Sergey Ponomarev/The New York Times

''Dijelom Putinova privlačnost u Srbiji leži u njegovom imidžu moćnog čovjeka, privlačnog modela za sve autoritarnijeg vođu Aleksandra Vučića, kao i Viktora Orbana, ratoborno neliberalnog čelnika susjedne Mađarske'', piše američka tiskovina navodeći kako će po istraživanju javnog mnijenja obojica pobijediti na predstojećim izborima.

Mnogim Srbima, piše The New York Times, Rusija je suslavenski i pravoslavni kršćanski narod koji je stoljećima bio nepokolebljivi prijatelj i zaštitnik. Putin je, piše autor Andrew Higgins, zvijezda za nacije čija se politika i psihologija vrte oko kultova žrtvi koje se njeguju ogorčenjem i žaljenjem prema Zapadu.

The New York Times piše kako je osjećaj žrtve duboko ukorijenjen u Srbiji, gledajući zločine koje su počinili ''etnički srodnici tijekom balkanskih ratova 1990-ih kao obrambeni odgovor na patnju koju su posjećivali Srbi''.

''NATO-ovo bombardiranje zemlje prije više od 20 godina ostavilo je rane koje su još uvijek nezaliječene'', navodi, između ostalog, The New York Times.

Kopirati
Drag cursor here to close