Protuoklopno oružje "FGM-148"

Težak udarac za Srbiju, Vučić razočaran: SAD šalju oružje Kosovu

State Department će uputiti zahtjev Prištine američkom Kongresu, čime će započeti službena procedura.
Vijesti / Svijet | 11. 01. 2024. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države će prihvatiti zahtjev Prištine o kupovini protutenkovskih raketa Javelin, prenio je američki veleposlanik u Beogradu Christopher Hill predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na današnjem sastanku, priopćili su iz ureda srpskog predsjednika.

Ova informacija stiže kao veliko razočaranje za Srbiju, stoji na stranicama Vučićevog ureda. Kako je rekao veleposlanik Hill, State Department će uputiti zahtjev Prištine američkom Kongresu, čime će započeti službena procedura.

Inače, protuoklopno oružje "FGM-148" ili "Javelin" je američki vođeni raketni sustav koji, zahvaljujući upotrebi termografske kamere za samonavođenje, funkcionira po principu "ispali i zaboravi".

To oružje je bilo jedno od presudnih u rusko-ukrajinskom ratu. Ukrajinci su njime uništili stotine ruskih tenkova i oklopnih vozila, bunkera, itekako im je pomoglo da ruska vojska ne pregazi Ukrajinu. A sada te ubojite i "pametne" rakete stižu na Kosovo.

"Za nas je najvažnije da se mir u regiji ne naruši i da će se Srbija nastaviti ponašati odgovorno i doprinositi stabilnosti na Balkanu", rekao je razočarani Vučić, a prenosi Jutarnji list.

Vučić je prethodno na Instagramu napisao da je s veleposlanikom Christopherom Hillom imao otvoren razgovor o daljnjem unapređenju srpsko-američkih političkih i gospodarskih odnosa.

"Razgovarali smo i o međunarodnoj poziciji Srbije, situaciji na Kosovu i Metohiji i nastavku dijaloga s Prištinom, kao i o aktualnim geopolitičkim događajima. Potvrdili našu posvećenost očuvanju mira i stabilnosti u regiji i jačanju prijateljstva i suradnje Srbije i SAD-a", napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Kopirati
Drag cursor here to close