Cvijanović, dan poslije

'Ni u ustavu Srbije ne piše da se Kosovo može odcijepiti'

Članica Predsjedništva BiH je poručila da postoje izazovi u odnosima RS i Federacije BiH, ali da treba "okrenuti ploču"…
Vijesti / Politika | 10. 01. 2024. u 08:07 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, izjavila je za RTRS, povodom obilježavanja Dana Republike Srpske (RS) da datum koji se obilježava kao dan nastanka RS ''bez ikakvog razloga otvara podjele''.

U intervjuu RTS-u, Cvijanović je rekla kako je RS nastala u miru i ocijenila da mnogima u Sarajevu i "u okviru stranog faktora upravo smeta ta činjenica".

Nema zakona

Poručila je da postoje izazovi u odnosima RS i Federacije BiH, ali da treba "okrenuti ploču" i početi s boljom suradnjom u oblasti infrastrukture i u socijalnim i ekonomskim pitanjima.

''Očigledno imamo podijeljenu bosansko-hercegovačku javnost, imamo strani faktor koji uvijek pravi pritiske na Republiku Srpsku, ali odreći se ovog datuma, odreći se naše Republike, njenog nastanka, bilo bi zaista pogubno za srpski narod koji živi na ovim prostorima", rekla je Cvijanović.

Dodala je i kako Bosna i Hercegovina nema zakon o praznicima i da su pitanja praznika regulirana isključivo na entitetskim razinama.

Kosovo

Navela je i kako nema nikakve secesionističke i nikakve anti-dejtonske politike i podsjetila da je predsjednik Milorad Dodik poručio da RS želi da ima svoj ustavni kapacitet, ali onda netko kaže to je antidejtonski ili antiustavno.

"Ali, nismo mi jedini primjer jer imate u Srbiji takav primjer, imate primjer Kosova. Ne piše ni u Ustavu Srbije da može Kosovo da se odcijepi, je li tako?  Izvinite, ne možemo stalno primjenjivati dvostruke aršine. Ako smo mi za pravdu i međunarodno pravo, držimo se principa međunarodnog i domaćeg prava, onda to mora da bude jednako za sve", zaključila je Cvijanović za RTRS.

Naime, u Banja Luci u utorak su paradom kroz središte grada vlasti Republike Srpske obilježile datum iz 1992. godine kada je proglašena republika srpskog naroda u BiH što je bio uvod u rat i etničke progone.

Banjalučkim ulicama tim povodom prodefiliralo oko 900 pripadnika entitetske policije no bili su tu i članovi različitih udruga poput motorističke skupine "Noćni vukovi" poznate po zastupanju politike ruskog predsjednika Vladimira Putina a njihov je nastup iz prvog reda na tribini pratio ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov.

Tužiteljstvo prati

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt kao i veleposlanstvo SAD u Sarajevu pozvali su pravosudna tijela da istraže i procesuiraju sve dužnosnike u tijelima vlasti u BiH koji su sudjelovali u obilježavanju 9. siječnja.

SDA je uputila prijavu Tužiteljstvu, a iz Tužiteljstva BiH u utorak su potvrdili kako oni zajedno s policijskim agencijama prate sva zbivanja koja mogu imati elemente kaznenih djela.

"Tužiteljstvo BiH će se u predstojećem razdoblju nakon analiziranja dostavljenih prijava i konzultiranja s partnerskim institucijama kao i Ustavnim sudom BiH moći odrediti o daljim aktivnostima", naveli su u izjavi.

Kopirati
Drag cursor here to close