Dramatična akcija

Talijanska mornarica otjerala ruske brodove iz Jadrana : “Znamo što Putin planira”

Posljednjih nekoliko tjedana više je brodova talijanske mornarice bilo angažirano u akciji praćenja ruske mediteranske eskadre koja je uplovila u Jadran
Vijesti / Svijet | 21. 08. 2022. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se da je proteklih tjedana na Jadranu vladao pravi Hladni rat u kojem se talijanska mornarica suočavala s manevrima ruskih ratnih brodova, piše portal Novi list.

Posljednjih nekoliko tjedana više je brodova talijanske mornarice bilo angažirano u akciji praćenja ruske mediteranske eskadre koja je uplovila u Jadran i pokušala se približiti američkom nosaču aviona USS Harry S. Truman.

Talijani su uspjeli ruske brodove otjerati iz Jadrana, a detalje dramatične akcije, u kojoj je bila angažirana i talijanska avijacija, za La Repubblicu ispričao je admiral Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera.

U kratkim crtama – tri ruska ratna broda ušla su u Jadransko more, gdje se nalazi američki nosač zrakoplova USS Truman (CVN-75) i njegova borbeno-udarna grupa.

Ruski razarač Admiral Tributs (783) djelovao je u srednjom Jadranu, obavještajni brod Vasily Nikitich Tatischev (SSV231) pokušao se približiti američkom nosaču, a krstarica Varyag (011), sestra Moskve, koju su potopili Ukrajinci, djelovala je u južnom Jadranu, prenosi Hina.

stovremeno moderna ruska fregata Admiral Grigorovich (745), opremljena raketama Kalibr, koje Rusi koriste za bombardiranje ukrajinskih gradova, operirala je u Jonskom moru.

Kako su na to reagirali Talijani? Kako piše Itamilradar, talijanska je mornarica rasporedila više različitih ratnih brodova u Jadranu koji su pomno pratili ruske brodove.

Angažirali su moderne FREMM fregata Marceglia (F597), koja je djelovala u južnom Jadranu, te Bergamini (F590) u srednjem Jadranu. U akciju su poslali i protupodmorničku fregatu Libeccio (F572), kao i podmornicu Longobardo (S524)

Fregata Bergamini (F590) djelovala je protiv ruskog broda u srednjem Jadranu, a fregata Marceglia (F597) u južnom Jadranu. Talijani su angažirali i fregatu Libeccio (F572), kao i podmornicu Longobardo (S524), klase Sauro.

Foto:AFP / Ruski razarač Admiral Tributs

Talijanski analitičar Ciro Nappi napominje da su svi angažirani talijanski ratni brodovi opremljeni raketnim sustavom OTOMAT.

Riječ je o vrlo moćnom protubrodskom oružju dometa 180 kilometara, možda i najmoćnijem od svih modernih zapadnih protubrodskih projektila.

Osim toga, patrolni zrakoplovi ATR P-72A talijanskog ratnog zrakoplovstva i Boeing P-8A američke mornarice iz Sigonelle sudjelovali su u operacijama kontrole ruskih jedinica.

Čini se da je proteklih tjedana na Jadranu vladao pravi Hladni rat u kojem se talijanska mornarica suočavala s manevrima ruskih ratnih brodova.

“Na Mediteranu postoji stalna konkurencija. Stara ideja mira više ne postoji, ulazimo u krizu, što riskira da se pretvori u sukob”, rkeao je admiral Dragone za La Repubblicu.

“Bila je to patrolna operacija, kojoj se odmah suprotstavila akcija naše mornarice. Nije to bio sukob između NATO-a i Rusa ili između Amerikanaca i Rusa.

U tim vodama bio je nosač zrakoplova USS Truman, koji, međutim, djeluje pod američkim zapovjedništvom. Protumjere su poduzele talijanske snage.

Dakle, kada je zapovjedništvo naše mornarice postalo svjesno ruskih pokreta, admiral Aurelio De Carolis mobilizirao je najbliže jedinice, naređujući ono što se zove ‘operacija potrage’.

Poslao je dvije FREMM fregate, najmodernije u našoj floti. Bergamini je pratio ruski razarač Admiral Tributs, a Maraglia krstaricu Varjag

NATO u Jadranu

Zračne snage su nadlijetale tuske brodove bez prestanka. Tada je stigla i fregata Libeccio. Ukratko, nismo odustali ni trenutka”, ispričao je talijanski admiral.

Admiral objašnjava da je to bila “prilično rutinska aktivnost, usmjerena na položaj NATO snaga u odnosu na ukrajinsku krizu”.

“Rusi su patrolirali, pokušali su prići američkoj floti kako bi testirali njihovu reakciju. Špijunski brod Vasily Tatischev bio je zadužen za analizu radarskih frekvencija. Pratili smo ih i proučavali njihove poteze”, dodaje.

Trenutno su ruske jedinice napustile Jadran i plove Jonskim morem.

“Pomaknuli su se južnije, u Jonsko more, gdje je stigao Admiral Grigorovich, jedna od najmodernijih fregata u njihovoj floti. Opremljen je raketama dugog dometa Kalibr, koji se koristi u ratu u Ukrajini. Riječ je o novoj vrsti oružja na koju također moramo obratiti pozornost u Sredozemlju”, objašnjava Dragone.

No, ovo nije bio prvi ruski pokušaj ovog tipa na Mediteranu. Admiral Dragone objasnio je da su prošlog travnja dvije ruske podmornice klase Kilo pokušale prići NATO floti u Jonskom moru, ali su ih talijanski sonari uhvatili već prvog dana.

Talijanska podmornica Longobardo S524 tada je prišla vrlo blizu ruskim brodovima, a da ju nisu čuli. I tijekom susreta u Jadranu ova talijanska podmornica, čiji je osnovni dizajn star 30 godina uspjela neopaženo prići ruskoj eskadri.

Sve u svemu, napetost je velika, već desetljećima nije bila veća.

“Scenarij koji doživljavamo je upravo onaj predviđen u strateškom konceptu koji je u lipnju definirao ministar Guerini.

Kada, nadam se uskoro, bude postignut mir u Ukrajini, odjeci ovog ratnog sukoba bit će veliki i na Sredozemlju, i mi ćemo ovom situacijom morati upravljati još dugo.

Mediteranom prolaze ruske linije opskrbe, jer Sjeverna Afrika je područje koje Rusi žele destabilizirati i moramo poduzeti korake da to spriječimo”, navodi.

“Ruska prisutnost će se nastaviti, pa i povećati. Ruski predsjednik Vladimir Putin 31. srpnja potpisao je dokument u kojem Mediteran označava kao strateško područje.

Ovdje će se nastaviti odvijati njihovo rivalstvo s NATO-om i Rusi će zadržati stabilnu pomorsku silu. Posebno će biti agresivni na Bliskom istoku i u Africi, gdje žele stvoriti bazu u Sudanu.

Pokušat će se ponovno pokrenuti u Egiptu, Libiji i Alžiru. Ruska pozornost više nije usmjerena samo na istočni Mediteran, već i na središnji.

Aamerički nosač aviona USS Harry S. Truman

Iz tog razloga, nakon ovoga što se dogodilo u Jadranu, naredio sam promjenu u našem sigurnosnom pomorskom rasporedu. Operacija Mare Safe sada je postala Mediterraneo Safe.

Patroliranje se proširilo na cijeli bazen Mediterana, ne samo na područja najbliža Italiji. To je jedini način da imate situaciju pod kontrolom”, objašnjava talijanski admiral za La Repubblicu.

Uoči početka ruske invazije na Ukrajinu, ruska mediteranska eskadra, s bazom u Tartusu u Siriji, ojačana je s dvije krstarice klase Slava: Varyag i Marshal Ustinov, s pratećim razaračima i fregatama te dvije podmornice klase Kilo.

Ove ruske pomorske snage operiraju po Mediteranu, čini se, kao dio odvraćanja od izravnog angažmana NATO-a u Ukrajini, prema važećoj ruskoj pomorskoj doktrini.

No, sve je više jasno da su ovi brodovi angažirani u Mediteranu i kao dio sve većih ruskih interesa destabilizacije Bliskog istoka i Afrike, o čemu je sad jasno govorio šef talijanskog Vrhovnog stožera, piše danas Novi list.

Kopirati
Drag cursor here to close