Traže

Ukrajina Turskoj: Zadržite ruski brod s ukrajinskim žitom

Ured ukrajinskog državnog tužitelja je u posebnom pismu turskom ministarstvu pravosuđa 30. lipnja poručilo da je Žibek Žoli uključen u "nezakoniti izvoz ukrajinskog žita" iz Berdjanska.
Vijesti / Svijet | 01. 07. 2022. u 18:25 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je u četvrtak zatražila od Turske da zadrži teretni brod Žibek Žoli, koji pod ruskom zastavom prevozi ukrajinsko žito oteto iz okupirane luke Berdjansk, i uhiti njegovu posadu, prema ukrajinskom dužnosniku i dokumentu u koji je uvid imao Reuters.

Dužnosnik iz ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova je, navodeći informacije ukrajinske pomorske uprave, rekao da brod Žibek Žoli prevozi otprilike 4500 tona žita, natovarenog u Berdjansku, za koje dužnosnik tvrdi da pripada Ukrajini, navodi Hina.

Ured ukrajinskog državnog tužitelja je u posebnom pismu turskom ministarstvu pravosuđa 30. lipnja poručilo da je Žibek Žoli uključen u "nezakoniti izvoz ukrajinskog žita" iz Berdjanska, da mu je odredište grad Karasu u Turskoj i da prevozi 7000 tona tereta, što je veća brojka od one koju je naveo dužnosnik.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah bilo dostupno za komentar glede dolaska Žibek Žolija.

Kazahstanska prijevoznička tvrtka KTZ Express je za Reuters potvrdila da je Žibek Žoli u njezinu vlasništvu, no rekli su da ga je unajmila ruska tvrtka Green Line, koja se ne nalazi ni na kakvom popisu sankcija.

Ukrajina optužuje Rusiju za krađu žita s područja koje su ruske snage zauzele od početka invazije krajem veljače.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close