Kultna fotografija

'Afganistanska djevojka' s naslovnice National Geographica evakuirana u Italiju

- Afganistanka Sharbat Gula stigla je u Rim - navodi se u priopćenju Predsjedništva Vijeća ministara, talijanskog ekvivalenta uredu premijera.
Vijesti / Svijet | 26. 11. 2021. u 10:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sharbat Gula, poznata zelenooka "afganistanska djevojka" koja je bila na naslovnici časopisa National Geographic 1985. godine, evakuirana je u Italiju, priopćila je vlada.

- Afganistanka Sharbat Gula stigla je u Rim - navodi se u priopćenju Predsjedništva Vijeća ministara, talijanskog ekvivalenta uredu premijera.

Gula je zatražila pomoć da napusti Afganistan nakon što su talibani ponovno preuzeli vlast u kolovozu, podsjeća se iz Ureda. Njena evakuacija pomognuta je u okviru šireg talijanskog programa evakuacije za afganistanske građane i vladinog plana za njihov prihvat i integraciju.

Nakon talibanskog preuzimanja vlasti, deseci tisuća Afganistanaca su evakuirani. U zemlji su se ponavljali napadi, a humanitarna situacija se smatra katastrofalnom, piše DPA.

Gula je privukla pažnju javnosti širom svijeta kada je njezina fotografija objavljena na naslovnici National Geographica u junu 1985. godine. Nakon toga je fotografija naširoko korištena za objavljivanje nevolje izbjeglica.

Kultna fotografija, koju je snimio fotograf Steve McCurry, donijela je Guli titulu "Mona Lise iz afganistanskog rata".

McCurry ju je fotografirao u prosincu 1984. godine, kada je imala 12 godina i bila je u izbjegličkom kampu. Živjela je u Pakistanu od invazije tadašnjeg Sovjetskog Saveza na Afganistan 1979. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close