Zabrinutost u Bijeloj kući

Tajni dokumenti otkrili američki plan za Ukrajinu - Amerika brine zbog korupcije

Naglašava se da bi korupcija mogla nagnati zapadne saveznike da odustanu od potpore Ukrajini i da Kijev nije u stanju poduzeti kampanju protiv korupcije.
Vijesti / Svijet | 02. 10. 2023. u 19:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnici administracije američkog predsjednika Joea Bidena mnogo su više zabrinuti zbog korupcije u Ukrajini nego što javno priznaju, sugerira povjerljivi strateški dokument SAD-a do kojeg je došao Politico.

Osjetljiva, ali neklasificirana verzija dugoročnog plana SAD-a iznosi brojne korake koje Washington poduzima kako bi pomogao Kijevu da iskorijeni zloporabe i na drugi način reformira niz ukrajinskih sektora. Naglašava se da bi korupcija mogla nagnati zapadne saveznike da odustanu od potpore Ukrajini i da Kijev nije u stanju poduzeti kampanju protiv korupcije.

Problem korupcije

"Percepcije o korupciji na visokoj razini", upozorava povjerljiva verzija dokumenta, mogle bi "potkopati povjerenje ukrajinske javnosti i stranih čelnika u ratnu vladu". Ovakva retorika oštrija je od analize dostupne u javnoj verziji dokumenta od 22 stranice, koji je State Department objavio na svojoj web stranici bez posebne pompe prije otprilike mjesec dana.

Povjerljiva verzija "Integrirane državne strategije" otprilike je tri puta opsežnija i sadrži mnogo više pojedinosti o američkim ciljevima u Ukrajini, od privatizacije banaka i pomoći većem broju škola da podučavaju engleski do poticanja vojske da prihvati NATO-ve protokole. Mnogi su ciljevi osmišljeni kako bi se smanjila korupcija koja hara zemljom.

Problem za Bidena

Potiho objavljivanje strategije i činjenica da je otvoreni izričaj ostavljen u povjerljivoj verziji naglašavaju izazov slanja poruka s kojim se suočavaju Bidenovi suradnici.

Američka administracija želi pritisnuti Ukrajinu da zaustavi korupciju, ne samo zato što su u pitanju dolari američkih poreznih obveznika. No, preglasan stav o tom pitanju mogao bi ohrabriti protivnike američke pomoći Ukrajini, poput mnogih republikanskih kongresnika koji pokušavaju blokirati takvu pomoć. Bilo kakva percepcija oslabljene američke potpore Kijevu također bi mogla navesti više europskih zemalja da dvaput razmisle o svojoj ulozi.

Kad je riječ o Ukrajincima, "iza kulisa se vode neki iskreni razgovori", rekao je američki dužnosnik upoznat s ukrajinskom politikom. Kao i drugima, ovoj osobi je zajamčena anonimnost za raspravu o osjetljivom pitanju.

Korupcija pala u drugi plan zbog ruske invazije

Ukrajinska korupcija dugo je zabrinjavala američke dužnosnike, sve do predsjednika Joea Bidena. No, ta je tema pala u drugi plan nakon invazije Rusije u veljači 2022. godine, koju je Biden nazvao borbom demokracije protiv autokracije.

Mjesecima su se Bidenovi suradnici držali usputnog spominjanja korupcije. Željeli su pokazati solidarnost s Kijevom i izbjeći davanje goriva malom broju republikanskih kongresnika koji su kritizirali američku vojnu i gospodarsku pomoć Ukrajini.

Više od godinu dana od početka rata američki dužnosnici sve više javno i privatno ističu ovo pitanje. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, na primjer, sastao se početkom rujna s izaslanstvom ukrajinskih antikorupcijskih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close