Guterres

Svijetu prijeti veliki slom

Guterres je pozvao svjetske lidere da pronađu mirna i inkluzivna rješenja za izazove s kojima se svijet suočava.
Vijesti / Svijet | 07. 09. 2023. u 09:27

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svijet je suočen s rizikom od "velikog loma" ekonomskog i financijskog sustava, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na summitu bloka zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), Kine, SAD i drugih u Indoneziji.

U govoru u kojem se dotaknuo geopolitičkih tenzija, multilateralnog financiranja razvoja i klimatskih promjena, Guterres je pozvao svjetske lidere da pronađu mirna i inkluzivna rješenja za izazove s kojima se svijet suočava.

"Postoji stvarni rizik od fragmentacije, velikog loma u svjetskim ekonomskim i financijskim sistemima, sa različitim strategijama tehnologije i vještačke inteligencije i konfliktnim sigurnosnim okvirima", istakao je Guterres.

Video: ASEAN Summit 2023 LIVE: UN Secretary General Antonio Guterres Holds News Conference

Pozvao je na uspostavljanje mehanizma koji bi omogućio da zemlje u razvoju lakše vraćaju dugove, uključujući obustave plaćanja, duže uvjete kreditiranja i niže kamatne stope.

Izrazio je podršku za preusmjeravanje dodatnih 100 milijardi dolara iz Međunarodnog monetarnog fonda preko multilateralnih razvojnih banaka da bi se povećala likvidnost i podržale potrebe ekonomija u razvoju.

Bogate zemlje suglasile su se 2021. godine da preusmjere neiskorištena sredstva u siromašne zemlje.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close