Ceremonija širem zemlje

Švedski kralj Carl XVI Gustaf slavi 50 godina na prijestolju

Petak je kulminacija četvorodnevnog slavlja i javnost je pozvana u dvorište stockholmske palaće da čestita 77-godišnjem kralju, najdugotrajunijem monarhu nordijske zemlje.
Vijesti / Svijet | 15. 09. 2023. u 19:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski kralj Carl XVI Gustaf proslavio je u petak 50 godina na prijestolju ceremonijama širom prijestolnice Stockholma, uključujući salve iz vatrenog oružja, govore i raskošnu večeru s ostalim šefovima država.

Petak je kulminacija četvorodnevnog slavlja i javnost je pozvana u dvorište stockholmske palaće da čestita 77-godišnjem kralju, najdugotrajunijem monarhu nordijske zemlje.

''Mislim da je bitno odati počast našem kralju, on danas obilježava 50 godina na tronu. Mislim da radi izvanredan posao za Švedsku'', kazala je Charlotte Gilersten (59), stanovnica Stockholma dok su se ona i stotine drugih okupile u palati.

Švedski kralj službeni je šef države, ali je uglavnom ograničen na ceremonijalne i reprezentativne dužnosti.

Carl Gustaf došao je na tron kada je imao 27 godina 15. rujna 1973. godine, nakon smrti njegovog djeda Gustava VI Adolfa. Imao je samo devet mjeseci kada mu je otac poginuo u avionskoj nesreći.

Podrška monarhiji u Švedskoj porasla je, i na najvišoj je razini u posljednjih 20 godina, sudeći po istraživanju Univerziteta u Getteborgu objavljenom u svibnju.

Skoro polovina Šveđana ima povjerenje ili visoko povjerenje u to kako se monarhija ponaša. Samo 11 posto njih želi ukinuti monarhiju i pretvoriti Švedsku u republiku.

Kralj, koji pati od disleksije, često je bio ismijavan u ranim godinama svoje vladavine zbog pogrešnog govora. Njegova popularnost kasnije je, međutim, porasla, dijelom zahvaljujući emotivnom i široko hvaljenom govoru nakon katastrofalnog potresa i tcunamija u prosincu 2004. u jugoistočnoj Aziji u kome je poginulo više od 500 švedskih turista, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close