Povratak na staro

Šveđani ukinuli sve mjere

Odluka o ukidanju ionako blagih mjera temelji se na visokoj stopi procijepljenosti i niskoj stopi smrtnosti od covida-19.
Vijesti / Svijet | 29. 09. 2021. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski Zavod za javno zdravstvo objavio je da je pandemija u toj zemlji stavljena pod kontrolu i da su ukinute preostale mjere uvedene u borbi protiv širenja koronavirusa.

U priopćenju se navodi da su mjere ublažene od početka lipnja, a da su danas sve ukinute.

U priopćenju se dodaje i da će nošenje maske i PCR-testiranja i dalje biti obavezni za putnike u avionima jer je to međunarodna norma uvedena u jeku pandemije, navodi agencija Anadolija.

Najniža stopa smrtnosti

Da će sve mjere biti ukinute najavljeno je ranije ovog mjeseca na konferenciji za novinare ministrice javnog zdravstva i socijalne skrbi Lene Hallengren i ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Johana Carlsona.

Odluka o ukidanju ionako blagih mjera temelji se na visokoj stopi procijepljenosti i niskoj stopi smrtnosti od covida-19.

U Švedskoj je prvu dozu cjepiva primilo 83.6 posto punoljetnog stanovništva, a 76.5 posto te populacije je primilo i drugu dozu. Danas u Švedskoj počinje davanje treće doze cjepiva.

Prema podacima ECDC-a, Švedska u posljednja dva tjedna ima treću najnižu stopu smrtnosti od covida-19 u Europi (iza Lihtenštajna i Slovačke), a takvo stanje traje još od početka ljeta.

"Dugo smo bili prisiljeni živjeti pod ograničenjima kako bismo zaštitili živote i zdravlje građana. Zahvaljujući uspješnoj kampanji cijepljenja, daleko smo dogurali i sada je naše društvo u boljoj situaciji. Zato poduzimamo korak prema normalnoj svakodnevici, prema zajednici u kojoj neće biti nikakvih ograničenja. Procijenili smo da ograničenja imaju malen učinak na suzbijanje infekcije. Trenutačno je važno povećati stopu procijepljenosti", rekla je ministrica Hallengren najavljujući ublažavanje mjera.

Nema ograničenja

Od danas više nema nikakvih ograničenja broja sudionika na javnim okupljanjima, poput koncerata ili utakmica. Od 15. srpnja broj sudionika bio je ograničen na 3000 na otvorenom i 300 u zatvorenim prostorima.

Ukidaju se i ograničenja privatnih okupljanja u zatvorenom, na kojima dosad nije moglo biti više od 50 osoba.

No možda najviše iznenađuje povlačenje preporuke za radom od kuće, što znači da će mnoga poduzeća, javne i državne ustanove nakon punih godinu i pol pozvati zaposlenike da se vrate u urede.

"Pokazalo se da su cjepiva učinkovita. Imamo dobru pokrivenost cijepljenjem i jasno vidimo učinak cijepljenja. Imamo najnižu stopu smrtnosti u Europi. Ograničenja koja sada ukidamo više se ne mogu opravdati sa stajališta javnog zdravstva. Cijepljene osobe od 29. rujna načelno mogu živjeti kao i prije, dok necijepljeni riskiraju ozbiljnu bolest", rekao je Carlson dodavši da građani Švedske moraju prihvatiti da je covid-19 postao dio njihove svakodnevice.

Kampanja cijepljenja

Prema Carlsonovim riječima, obolijevaju uglavnom necijepljene osobe pa se intenzivna kampanja cijepljenja nastavlja u svim uzrastima, a posebice među tinejdžerima od 16 do 18 godina.

Dođe li do naglog pogoršanja epidemiološke situacije, švedski Zavod za javno zdravstvo predložit će vladi da odredi broj sudionika na događajima iznad kojeg će se tražiti covid-potvrde.

"Vama koji oklijevate želim reći da se iz pandemije možemo izvući samo visokom stopom procijepljenosti. Svi moraju pomoći da dosegnemo takve stope", zaključila je Hallengren.

Kopirati
Drag cursor here to close