Crna Gora

Nove mjere kod susjeda: Ulazak u poslovne zgrade i megamarkete uz covid potvrdu

To je predviđeno novim epidemiološkim mjerama u borbi protiv koronavirusa, koje su predstavljene danas.
Vijesti / Svijet | 24. 09. 2021. u 11:02 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Crnoj Gori će od subote biti potrebna covid potvrda za ulazak u poslovne centre, poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri gospodraska subjekta i objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina je veća od tisuću kvadrata.

Nove mjere

To je predviđeno novim epidemiološkim mjerama u borbi protiv koronavirusa, koje su predstavljene danas.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da su vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere.

On je kazao da je novim mjerama predviđeno da se nacionalna digitalna COVID potvrda izdaje odmah poslije druge doze vakcine i da je od tog trenutka validna.

On je naveo da je novim mjerama predviđeno da svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje digitalne COVID potvrde može prisustvovati 50 osoba i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

"Dozvoljava se izvođenje glazbe uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, glazbenici i gosti posjeduju nacionalnu digitalnu potvrdu", rekao je Galić.

Potvrda i validnost

On je podsjetio da je nacionalna digitalna COVID potvrda validna samo ukoliko osoba ispunjava uvjet da je u cjelosti cijepljena, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije.

Galić je kazao da je COVID potvrda važeća i ako osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana.

Potvrda je validna i ako osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Galić je najavio da će od 9. listopada potvrda biti uslov i za mega i hipermarkete.

"Nacionalna digitalna COVID potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od tisuću i više metara kvadratnih", najavio je Galić.

Govoreći o važnosti cijepljenja, Galić je istaknuo da su svi preminuli pacijenti mlađi od 40 godina bili nevakcinisani. Poručio je i da je svaki drugi odrasli građanin Crne Gore dobio makar jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa, a oko 45 posto je i revakcinisano.

Kopirati
Drag cursor here to close