Švedska

Mladi u strahu jer su na TikToku čuli za rat

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Švedsku i druge da proizvode oružje i surađuju s njegovom zemljom…
Vijesti / Svijet | 11. 01. 2024. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilne obrane Švedske Carl-Oskar Bohlin i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Kraljevine Švedske general Per Micael Bydén rekli su da bi u Švedskoj "moglo biti rata" te da se "svi Šveđani trebaju pripremiti za tu mogućnost", piše BBC.

Kako je prenijela televizija N1, opozicijski su političari te izjave okarakterizirali kao pretjerivanje.

Pozivi zbog straha

Bivša premijerka Magdalena Andersson rekla je da je aktualna sigurnosna situacija ozbiljna, ali da nije baš da je rat “pred vratima”. Organizacija za zaštitu dječjih prava Bris objavila je da je osobe inače ne zovu zbog mogućnosti izbijanja rata, ali da je ovog tjedna zaprimila dosta poziva mladih osoba koje su spomenuta upozorenja čula u medijima i na društvenoj mreži i online video platformi TikTok.

Unatoč prijeporima, mnogi su upozorenja protumačili kao poziv na buđenje.

Nakon više od 200 godina mira, Švedska samo što se nije pridružila Sjevernoatlantskom savezu (NATO) – čekaju se zelena svjetla od turskog parlamenta i Mađarske.

Dizanje svijesti

General Per Micael Bydén rekao je da njegova konstatacija nije ništa novo. Bydén je prije mjesec dana posjetio Ukrajinu, a Švedska je jedna od zemalja koja obučava ukrajinske pilote. “Nisam htio da se ljudi brinu već da razmisle o svojoj situaciji i obvezama”, rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Kraljevine Švedske. Uz to, Švedska navodno razmišlja o tome da Ukrajini pošalje napredne borbene avione Gripen.

Švedska susjeda Finska već se pridružila NATO-u, a ruski su dužnosnici sugerirali da će se ona prva naći na udaru ako eskaliraju tenzije na relaciji NATO-Moskva.

Ministar civilne obrane Švedske Carl-Oskar Bohlin rekao je da upozorenje nije izdao s ciljem da prestraši Šveđane već da podigne njihovu svijest o tome što se zaista događa u svijetu. Pozvao je lokalne vlasti, upravitelje hitnim situacijama i pojedince da reagiraju.

Buđenje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Švedsku i druge da proizvode oružje i surađuju s njegovom zemljom kako bi “svi zajedno postali jači”.

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da će Švedska 2024. na obranu potrošiti dva posto bruto domaćeg proizvoda – onoliko koliko NATO od svojih članica traži. Potrošnja Švedske na obranu u 2024. bit će dvostruko veća od one iz 2020. godine.

Stručnjak za obrambena pitanja Oscar Jonsson tvrdi da su upozorenja koja su izrekli Bohlin i Bydén rezultate frustracije zbog činjenice da se premalo radi na jačanju civilne i vojne obrane u Švedskoj. “Vremena nema i upozorenjima se htjelo agencije, ministarstva i pojedince pozvati na buđenje”, rekao je Jonsson. “Švedske su oružane snage jako kompetentne, ali ih nema dovoljno. U najnovijem prijedlogu obrambenog proračuna stoji da Švedska treba oformiti 3,5 brigade. Ukrajina je na početku rata s Rusijom imala 25”, dodao je stručnjak za obranu.

Priprema za sukob

Prije mjesec dana, šef Ureda za nacionalnu sigurnost Republike Poljske Jacek Siewiera rekao je da bi zemlje na NATO-ovoj istočnoj fronti trebale usvojiti trogodišnji program pripreme za sukob kako bi izbjegle rat s Rusijom.

Siewiera je rekao da je izvješće Njemačkog vijeća za vanjske odnose u kojem stoji da bi se Njemačka i NATO trebali pripremiti da za šest godinu mogu obraniti od Rusije “preoptimistično”.

Oscar Jonsson rekao je da nije nemoguće da izbije rat između Rusije i Europe, ali da se nekoliko stvari mora poklopiti – mora se okončati rat između Rusije i Ukrajine, ruska se vojska mora obnoviti i Europa mora ostati bez vojne podrške Sjedinjenih Američkih Država. Sve su te tri stvari moguće, dodao je Jonsson.

Kopirati
Drag cursor here to close