Pomoć

Sve oči uprte u Petrinju: Europa i Srbija najavile pomoć

Gradonačelnik Darinko Dumbović izjavio je za 24 sata da je u Petrinji poginulo jedno dijete.
Vijesti / Svijet | 29. 12. 2020. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve raspoložive vatrogasne ekipe iz Zagreba, na putu su prema Petrinji, gdje spasilačke službe i vatrogasci golim rukama pretražuju ruševine.

Iz jednog stambenog višekatnog objekta izvučeni su otac i dijete koji su vozilom Hitne medicinske pomoći prebačeni u bolnicu.

Gradonačelnik Darinko Dumbović izjavio je za 24 sata da je u Petrinji poginulo jedno dijete.

Hrvatska vojska u Petrinji pruža pomoć u sanaciji nastale štete nakon razornog potresa, izvijestilo je Ministarstvo obrane, ističući da je u Petrinji i ministar obrane Mario Banožić.

U Petrinji se nalazi i predsjednik RH Zoran Mlanović te premijer Andrej Plenković, a u grad su se uputili i spašavatelji Hrvatske gorske službe spašavanja iz cijele Hrvatske.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak u Petrinji da su u Sisačko-moslavačku županiju upućene sve nadležne službe kako bi pomogle stanovnicima nakon katastrofalnog potresa od 6,2 stupnja, tragedije koja ih je pogodila, te da će dio Petrinjaca morati biti evakuiran.

"Vojska je tu policija, Civilna zaštita, vatrogasci, dolaze iz Zagreba službe Hitne pomoći, doći će HGSS iz Splita, otišli su vojni helikopteri po njih. Sve ćemo dignuti", rekao je Plenković u izjavi novinarima u Petrinji, kamo je došao nakon što je oko 12,20 sati snažan potres magnitude 6,2 stupnja pogodio područje Petrinje.

Dodao je da će se morati pronaći alternativni smještaj za građane kojima su stradale kuće i stanovi.

"Doći će kontejneri, dio ljudi ćemo morati maknuti iz Petrinje jer nije sigurno ovdje biti. To je jasno kao dan", rekao je premijer.

"Žao nam je. Ovo je baš tragedija", naglasio je predsjednik Vlade.

O cijeloj situaciji na Twitteru se oglasila predsjednica Europske komisije.

"Još jedan snažan potres pogodio je Hrvatsku, drugi u dva dana. Razgovarala sam s premijerom Plenkovićem. Spremni smo pomoći. Zamolila sam europskog povjerenika za krizne situacije Janeza Lenarčića da otputuje u Hrvatsku čim to bude moguće", napisala je na Twitteru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također je najavio pomoć Hrvatskoj.

Iz cijele Hrvatske šalju se poruke Petrinjcima kojima se nudi smještaj.

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) objavila je na twitteru da su spašavatelji iz cijele Hrvatske krenuli su u Petrinju kako bi pomogli u traganju i spašavanju nakon razornog potresa.

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je da je potres između Siska i Petrinje bio snage 6.2 Richtera i da je po oslobođenoj energiji tridesetak puta jači od onoga koji s dogodio u ožujku u Zagrebu.

Govoreći za televiziju N1 Kuk je kazao da potres nije iznenađujući, te dodao da vjeruju da je ovo najjači udar.

Razoran potres s epicentrom kod Petrinje koji se u 12,19 sati osjetio diljem Hrvatske bio jačine 6,2, izvijestila je Seizmološka služba, napominjući da se očekuju vreće materijalne štete.

Nakon snažnog potresa u Petrinji, a koji se osjetio i u Zagrebu i izazvao oštećenja na već ranije oštećenim zgradama, Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba uputio je apel Zagrepčanima da se s automobilima maknu s prometnica jer hitne službe ne mogu proći.

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama kažu da su građani svojim automobilima zakrčili promet pa zbog njih hitne službe ne mogu proći. Zato ih pozivaju da se s automobilima maknu s cesta.

Snažan potres koji je oko 12,20 sati pogodio Petrinju, izazvao je oštećenja na objektima i u Zagrebu.

Potres se osjetio u cijeloj regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close