Suđenje za ratni zločin

Sutkinja prekinula Mladićevu završnu riječ na kraju žalbe

"Ova optužnica je pala u vodu", rekao je Mladić.
Vijesti / Svijet | 26. 08. 2020. u 22:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UN-ova sutkinja prekinula je u srijedu završnu riječ bivšeg ratnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića, dok se žalio na kaznu doživotnog zatvora zbog ratnih zločina, uključujući genocid tijekom rata u BiH.

Obraćajući se sucima na kraju žalbenog postupka, Mladić nije izrazio žaljenje zbog žrtava i sebe je opisao kao "običnog čovjeka" i karijernog vojnika koji je samo branio svoju zemlju.

Predsjedavajuća sutkinja Prisca Nyambe zaustavila ga je kada je isteklo deset minuta predviđenih za završnu riječ.

"Ova optužnica je pala u vodu", rekao je Mladić.

Tužitelji su ranije u srijedu pozvali žalbeno vijeće da potvrdi doživotni zatvor Mladiću. "Uzimajući u obzir prirodu, razmjere i brutalnost zločina, doživotni zatvor je jedina razumna kazna", rekla je tužiteljica Barbara Goy.

Dok je ona govorila, Mladić je u znak neslaganja odmahivao glavom.

Mladić (77) bio je vojni zapovjednik snaga bosanskih Srba u ratu u BiH od 1992. do 1995. Odgovoran je za ubojstva više od 8000 muslimanskih dječaka i muškaraca u Srebrenici 1995.

U sudskim postupcima utvrđeno je da je Mladić odgovoran za kampanju "etničkog čišćenja" Bošnjaka i Hrvata te za ubojstva i teror nad civilima u Sarajevu tijekom tri godine i sedam mjeseci opsade tog grada, u planu stvaranja "Velike Srbije" u dijelovima bivše Jugoslavije.

Mladićevi odvjetnici ustrajali su u tome da su suci u prvom stupnju pogriješili i da njihova klijenta treba osloboditi ili mu ponovno suditi.

"Ne niječemo da su drugi počinili zločine...ali oni nemaju nikakve veze s gospodinom Mladićem", rekao je Dragan Ivetić.

Žalbeni postupak vodi Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u Den Haagu koji je osnovan da dovrši aktivne slučajeve nakon zatvaranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 2017. Postupak se prati videom zbog pandemije koronavirusa.

Objava konačne presude očekuje se 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close