SAD

Šumski požari na Havajima odnose živote: Gradovi evakuirani, sustavi za uzbunu ne rade

Do sada je izgorjelo više od 1.700 objekata, a nadležne službe provode opsežne akcije potrage i spašavanja.
Vijesti / Svijet | 14. 08. 2023. u 08:10 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 93 osoba poginule su, a više ih je ozlijeđeno od posljedica šest šumskih požara na Big Islandu i otoku Mauiju u saveznoj američkoj državi Havaiji, po čemu je to najsmrtonosniji šumski požar u proteklih 100 godina u SAD-u.

Požari su izbili u utorak i do sada je izgorjelo više od 1.700 objekata, a nadležne službe provode opsežne akcije potrage i spašavanja.

''Strahujemo da bi bilans smrtnih slučajeva mogao znatno rasti. Ovo je najveća katastrofa koja je pogodila Havaje. Izgorjelo je oko 2.200 objekata i šteta je premašila šest milijardi dolara'', kazao je guverner te savezne države Josh Green.

Šef policije u Mauiju John Pelletier priopćio je da su samo dvije od 89 žrtava identificirane, a da je detaljno pretraženo sve tri posto opožarene teritorije.

Najteže je pogođen povijesni grad Lahaina, koji je u potpunosti evakuiran i devastiran.

CNN javlja da su lokalne vlasti pokrenule evakuaciju stanovnika iz grada Kaanapalija jer se vatrena stihija brzo približava naseljima.

Lokalni izvori javljaju da u jeku požara nije oglasila niti jedna od ukupno 80 sirena za uzbunu na otoku Mauiju. Glasnogovornik Uprave za izvanredne situacije Adam Weintraub potvrdio je da sustavi za uzbunu nisu u funkciji.

Američki predsjednik Joe Biden naredio je borbu protiv šumskih požara na Mauiju i proglasio taj otok zonom katastrofe. Najavio je da će šteta izazvana požarima biti nadoknađena.

Kopirati
Drag cursor here to close