Maui

Na Havajima proglašena zona katastrofe: Poginulih sve više, šteta premašila 6 milijardi dolara

Požari su izbili u utorak i do sada je izgorjelo više od 1.700 objekata, a nadležne službe provode opsežne akcije potrage i spašavanja.
Vijesti / Svijet | 13. 08. 2023. u 14:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 89 osoba poginulo je, a više ih je povrijeđeno od posljedica šest šumskih požara na Big Islandu i otoku Mauiju u saveznoj američkoj državi Havaji, po čemu je to najsmrtonosniji šumski požar u proteklih 100 godina u SAD-u, javlja Anadolu.

Požari su izbili u utorak i do sada je izgorjelo više od 1.700 objekata, a nadležne službe provode opsežne akcije potrage i spašavanja.

"Strahujemo da bi bilans smrtnih slučajeva mogao znatno rasti. Ovo je najveća katastrofa koja je pogodila Havaje. Izgorjelo je oko 2.200 objekata i šteta je premašila šest milijardi dolara", kazao je guverner te savezne države Josh Green.

Šef policije u Mauiju John Pelletier priopćio je da su samo dvije od 89 žrtava identificirane, a da je detaljno pretraženo sve tri posto opožarene teritorije.

Najteže je pogođen povijesni grad Lahaina, koji je u potpunosti evakuiran i devastiran.

CNN javlja da su lokalne vlasti pokrenule evakuaciju stanovnika iz grada Kaanapalija jer se vatrena stihija brzo približava naseljima.

Američki predsjednik Joe Biden naredio je borbu protiv šumskih požara na Mauiju i proglasio taj otok zonom katastrofe. Najavio je da će šteta izazvana požarima biti nadoknađena.

Kopirati
Drag cursor here to close