Rat u Ukrajini

Sukobi po cijelom istoku Ukrajine; Rusija protjeruje europske diplomate

Rusija kaže da je preko noći pogodila više od 1000 ciljeva u Donbasu.
Vijesti / Svijet | 19. 04. 2022. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u utorak objavila da protjeruje diplomate iz Belgije, Nizozemske i Austrije, u znak odmazde za slične mjere koje su nedavno poduzele te zemlje zbog ruske ofenzive u Ukrajini.

Rusija protjeruje još neodređeni broj belgijskih diplomata jer je Belgija protjerala 21 ruskog diplomata, a otići će morati i 15 nizozemskih diplomata te četvero austrijskih, po ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Belgijski i nizozemski diplomati morat će napustiti Rusiju u roku od dva tjedna, a austrijski do 24. travnja, priopćilo je ministarstvo.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra u priopćenju je izrazio žaljenje zbog te odluke. “Vidjet ćemo sada kakve su posljedice zbog toga što toliko kolega mora napustiti Moskvu i Sankt Peterburg”.

Zadnjih tjedana više europskih zemalja, među kojima Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska, protjerale su desetke ruskih diplomata.

U nekim slučajevima zbog rata u Ukrajini, a u drugima zbog špijunaže.

Moskva je obećala uzvratiti na svaku od tih mjera, piše Hina.

Sukobi po gotovo cijeloj istočnoj Ukrajini

Sukobi su zabilježeni u velikom dijelu istočne Ukrajine, nakon što je Rusija započela svoju ofenzivu.

Ukrajinski položaji su navodno bili napadnuti duž cijele linije fronta koja se proteže u dužini od oko 480 kilometara. Rusija kaže da je preko noći pogodila više od 1000 ciljeva u Donbasu.

Ukrajinske obrambene snage uzvraćaju na napade. Gradonačelnik Harkova rekao je za BBC da ukrajinske snage "dobro odbijaju neprijatelja", prenosi Index.hr.

Ulične bitke zabilježene su u Kreminni, gradu u regiji Luhansk koji su sada okupirali ruski vojnici.

Sinoć je ukrajinski predsjednik Zelenskij rekao da je konačno u tijeku dugo očekivana bitka za Donbas.

Poljski premijer: Ukrajinski vojnici se bore za sigurnost Europe

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da Poljska ne može ostaviti svoje susjede same i pozvao je druge nacije da" podrže ukrajinski borbeni duh".

Morawiecki kaže da se ukrajinski vojnici bore za sigurnost Europe.

"Moramo podržati tu borbenost, također kroz brigu za najslabije", kaže. "Danas smo vidjeli žene i djecu, jer se muškarci bore na frontu za slobodnu Ukrajinu i za našu sigurnost", rekao je.

Morawiecki je dao izjavu u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine na otvaranju novog privremenog smještaja za raseljene osobe.

Poljska vlada kaže da će - u partnerstvu s Ukrajinom - do 5.000 Ukrajinaca raseljenih iz drugih dijelova zemlje biti smješteno u privremenim kontejnerskim gradovima u Lavovu, poput ovog, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close