Čestitamo

Stigle su prve čestitke novom američkom predsjedniku

Svjetski lideri čestitaju Josephu Bidenu pobjedu na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).
Vijesti / Svijet | 07. 11. 2020. u 19:28 N1BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski lideri čestitaju Josephu Bidenu pobjedu na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron čestitao je u subotu Josephu Bidenu pobjedu na predsjedničkim izborima u SAD.

"Imamo mnogo posla kako bismo prevazišli izazove današnjice. Hajde da radimo zajedno", napisao je Macron na Twitteru u čestitki Bidenu i kandidatkinji za potpredsjednicu SAD Kamali Harris.

Njemačka kancelarka Angela Merkel čestitajući Bidenu na pobjedi, istaknula je značaj "nezamjenljivih" transatlantskih odnosa.

"Čestitam! (...) Želim mu sreću i uspjeh od sveg srca", navela je kancelarka koja je s dosadašnjim predsjednikom SAD Donaldom Trumpom imala delikatan odnos.

U izjavi koju je na Twitteru prenio glasnogovornik vlade Stefan Zebert, Merkel je navela da je "transatlantsko prijateljstvo nezamjenljivo ako se žele prevazići veliki izazovi ovog vremena".

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozdravio je danas izbor Joea Bidena za predsjednika SAD, i potvrdio želju za "novim početkom" u transatlantskim odnosima, pogoršanim tijekom mandata dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

"Želimo da uložimo u našu suradnju, za novi početak u transatlantskim odnosima, 'new deal'", naveo je Maas na Twitteru.

Njemački vicekancelar Olaf Scholz je izrazio zadovoljstvo otvaranjem "novog poglavlja u transatlantskim odnosima".  

Čestitke Bidenu je uputio i talijanski premijer Giuseppe Conte, a čestitke su stigle i od zvaničnika drugih zemalja, među kojima su i Grčka i Irska.

Kanadski premijer Justin Trudeau poručio je da nestrpljivo očekuje suradnju s Bidenom i Harris kako bi se zajedno suočili s najvećim svjetskim izazovima.

"Nestrpljivo očekujem suradnju s predsjednikom Bidenom, potpredsjednicom Harris, njihovom administracijom i Kongresom SAD da bismo zajedno mogli da se suočimo s najvećim svjetskim izazovima", naveo je Trudeau.

Čestitke Bidenu i Harris uputio je i premijer Velike Britanije Boris Johnson koji je na Twitteru istaknuo da je SAD najveći saveznik i da se raduje suradnji od klimatskih promjena, do trgovine i sigurnosti.

I predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen oglasila se na Twitteru i naglasila da su EU i SAD prijatelji i saveznici.

"Zajedno smo izgradili nezapamćeno transatlantsko partnerstvo, zasnovano na zajedničkoj historiji i vrijednostima demokracije, slobode, ljudskih prava i otvorene ekonomije i socijalne pravde", napisala je Von der Leyen.

Ona je dodala da je partnerstvo decenijama u osnovi liberalnog međunarodnog poretka i da će ostati stub stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta na obje strane Atlantskog oceana.

"Dok se svijet i dalje mijenja i pojavljuje se novi izazovi i mogućnosti, naš obnovljeno partnerstvo će imati poseban značaj", istaknula je ona i dodala da je Europska komisija spremna da intenzivira suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close