Eskalacija

Stigla prva reakcija Rusije na slanje tenkova Ukrajini

Rusko veleposlanstvo u Njemačkoj priopćilo je da je odluka Berlina da odobri isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini "iznimno opasna" i da će eskalirati sukob "na novu razinu".
Vijesti / Svijet | 25. 01. 2023. u 13:40 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka će isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a cilj je formiranje dviju tenkovskih bojni koje bi djelovale u sklopu ukrajinskih oružanih snaga, priopćeno je u Berlinu. "Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a istodobno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini", rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

On je rekao kako je kancelar Olaf Scholz priopćio ovu odluku na redovnoj sjednici vlade u srijedu i kako je ona donesena nakon "intenzivnih dogovora s njemačkim partnerima u Europi i na međunarodnom planu". "Ova odluka slijedi našu liniju podrške Ukrajini i mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj suradnji", rekao je Scholz, prema priopćenju.

Ostale tenkove za popunjavanje bojni trebali bi isporučiti europski partneri koji u sklopu svojih oružanih snaga također posjeduju tenkove Leopard 2. Unutar Bundeswehra oklopni bataljun je sastavljen od 44 tenka.

Rusko veleposlanstvo u Njemačkoj priopćilo je da je odluka Berlina da odobri isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini "iznimno opasna" i da će eskalirati sukob "na novu razinu".

Veleposlanstvo je u priopćenju reklo da odluka znači da Njemačka napušta svoju "povijesnu odgovornost prema Rusiji" koja proizlazi iz nacističkih zločina u Drugom svjetskom ratu. "Ova ekstremno opasna odluka podiže sukob na novu razinu i proturječi izjavama njemačkih političara o nespremnosti da Savezna Republika Njemačka bude uvučena u njega", rekao je veleposlanik Sergej Nečajev.

Kopirati
Drag cursor here to close