Rat u Ukrajini

WSJ: Amerika će poslati moćne tenkove Ukrajini

Bijela kuća to nije htjela komentirati, ali WSJ navodi kako bi "odluka o slanju Abramsa bila dio šireg diplomatskog dogovora".
Vijesti / Svijet | 24. 01. 2023. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

The Wall Street Journal javlja, a prenosi Index.hr, kako je administracija američkog predsjednika Joe Bidena sve bliža odluci o slanju moćnih američkih tenkova tipa Abrams Ukrajini dodajući kako bi odluka mogla biti objavljena već ovog tjedna.

Bijela kuća to nije htjela komentirati, ali WSJ navodi kako bi "odluka o slanju Abramsa bila dio šireg diplomatskog dogovora, pri kojem bi Berlin najavio slanje manjeg broja svojih tenkova tipa Leopard 2 Ukrajini te bi ujedno odobrio Poljskoj i drugim zemljama da pošalju Leoparde Ukrajini".

Video: Abrams tank

Takav dogovor bi, navodi WSJ, primirio neslaganja oko slanja tenkova Ukrajini koja prijete širim razdorom među zapadnim zemljama u trenucima u kojima se bliži prva godišnjica ruske invazije na Ukrajinu.

Promjena u američkoj poziciji, navodi Wall Street Journal, uslijedila je nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Bidena i njemačkog kancelara Olafa Scholza, prilikom kojeg je Biden navodno pristao razmotriti slanje Abramsa usprkos procjeni Pentagona. Viši njemački dužnosnik za WSJ je rekao da su se o tome zadnjih tjedan dana vodili intenzivni pregovori Berlina i Washingtona. Sada, tvrdi WSJ, izgleda da bi problem mogao biti uskoro riješen.

Kopirati
Drag cursor here to close