Macron u posjetu Ruandi

Stanovnici Ruande se nadaju isprici francuskog čelnika

Macron u posjetu Ruandi koja optužuje Francusku da je omogućila genocid, stanovnici jasni: Želimo da traži oprost!
Vijesti / Svijet | 27. 05. 2021. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je stigao u Ruandu, u pokušaju poboljšanja odnosa dviju država nakon nekoliko desetljeća optužbi te afričke države da Francuska snosi krivnju za genocid devedesetih godina.

Posjet francuskog čelnika dolazi nakon što je u ožujku francuski istraživački odbor objavio izvješće u kojem stoji da je kolonijalni stav zaslijepio francuske dužnosnike u Ruandi te da francuska vlada ima „ozbiljnu i veliku“ odgovornost jer nije predvidjela tamošnje krvoproliće.

Francuska nije izrvano kriva

U izvješću se pak tvrdi kako Francuska nije izravno kriva za smrt više od 800 tisuća Tutsija i Hutua.

Predsjednik Ruande Paul Kagame, koji je ranije kazao da je Francuska sudjelovala u genocidu, prošli je tjedan rekao da izvješće „mnogo znači“ stanovnicima Ruande.

Oni „možda neće zaboraviti, ali će oprostiti“ Francuskoj zbog njezine uloge u tom sukobu, rekao je Kagame, pripadnik etničke skupine Tutsija i najmoćniji čovjek Ruande otkad je njegova vojska pobunjenika stala na kraj ubijanjima koje su provodile skupine vjerne vladi Hutua, piše Hina.

Macron, koji pokušava udaljiti Francusku od njene kolonijalne ostavštine, u travnju je pristao otvoriti arhive o Ruandi bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Mitteranda koji je bio na vlasti u doba genocida.

Nedugo potom Ruanda je objavila svoje izvješće u kojem stoji da je Francuska bila svjesna da je genocid u pripremi te da ga je omogućila time što je nastavljala podržavati tadašnjeg predsjednika Juvenala Habyarimanu.

Upravo je rušenje Habyarimaninog zrakoplova, pri čemu je on poginuo, pokrenulo 100 dana pokolja, piše agencija Reuters.

Prikrivanje uloge

„Francuski dužnosnici su naoružavali, savjetovali, obučavali, opremali i štitili vladu Ruande“, stoji u tom izvješću, pa se dodaje da je Francuska godinama pokušavala prikriti svoju ulogu.

Elizejska palača u petak je objavila da će Macron imenovati novog veleposlanika u Ruandi, prvog od 2015. godine.

Ulice Kigalija, prijestolnice te afričke države, u četvrtak su bile mirne, bez postavljenih natpisa ili zastava, uobičajenih u vrijeme posjeta inozemnih čelnika.

Francuski predsjednik govorit će kod spomenika genocidu u Gisozi u Kigaliju, gdje je pokopano više od 250 tisuća Tutsija. Iako je Kagame rekao da je to na Francuskoj, velik dio stanovnika Ruande ističe da se nadaju isprici francuskog čelnika.

Žele da traže oprost

„Želim da traži oprost za to što je Francuska činila 1994.“, rekla je Henriette Uwase, 28-godišnja prodavačica manga koja je imala dvije godine kad su joj ubijeni otac i dva brata.

Ruanđane ljuti i što provoditelji genocida žive u inozemstvu, rekao je Alain Gauthier koji sa svojom suprugom, pripadnicom Tutsija koja je u genocidu izgubila majku i druge članove obitelji, lovi takve pojedince.

„Čekamo jednu stvar, a to je isprika“, rekao je Gauthier.

„Oni koji su izvršili genocid i ugodno žive u Francuskoj moraju završiti pred sudom“, dodao je.

„Mnogi govore da se on neće ispričati, no ne vidim kako bi Macron došao u Ruandu i napustio ju bez isprike za francusku ulogu“, zaključio je.

Posljednji posjet francuskog čelnika Ruandi bio je 2010. godine.

Macron će se nakon te države uputiti u Južnoafričku Republiku gdje će se susresti s predsjednikom Cyrilom Ramaphosom.

Kopirati
Drag cursor here to close