Paul Rusesabagin

Ruanda uhitila čovjeka kojega je proslavio holivudski film "Hotel Ruanda"

Odgovarat će po nekoliko optužaba za "terorizam, financiranje terorizma, palež, otmicu i ubojstvo", dodao je.
Vijesti / Svijet | 31. 08. 2020. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruanda je u ponedjeljak uhitila Paula Rusesabaginu optužujući ga za terorizam i u lisičinama izvela pred novinare čovjeka kojega je Hollywood proslavio kao heroja u filmu posvećenom genocidu u toj afričkoj zemlji počinjenom 1994.

U filmu "Hotel Ruanda" nominiranom za Oskara glumac Don Cheadle tumačio je lik Rusesabagine  koji je iskoristio svoj posao upravitelja hotela i dobre veze s elitom Hutua kako bi zaštitio skupinu Tutsija u bijegu od pokolja. 

U ponedjeljak su dvojica policajaca izvela 66-godišnjeg Rusesabaginau pred sjedište ruandske policije i dopustili medijima da ga snime.

Rusesabagina je nosio higijensku masku i nije govorio. U prošlosti je upozoravao da je žrtva prljave kampanje u svojoj domovini.

Video: HOTEL RWANDA (2004) - Official Movie Trailer

"Rusesabagina je osumnjičen da je utemeljio ili je lider ili sponzor ili član nasilne oružane ekstremne skupine ... koja djeluje u regiji i u inozemstvu", rekao je novinarima glasnogovornik istražne policije Thierry Murangirad.

Odgovarat će po nekoliko optužaba za "terorizam, financiranje terorizma, palež, otmicu i ubojstvo", dodao je.

Rusesabagina se iselio iz Ruande nakon genocida i dobio međunarodno priznanje, a u Sjedinjenim Državama odlikovan je najvećim priznanjem za civile, Predsjedničkom medaljom slobode 2005. godine.

No u domovini izazvao je osude upozorenjima o drugom genocidu, ovaj puta Tutsija protiv Huta. Kritizirali su ga i neki koji su preživjeli genocid, a predsjednik Paul Kagame optužio ga je da eksploatira genocid radi komercijalnog probitka.

Godine 2010., državni odvjetnik rekao je za Reuters da vlasti imaju dokaze da Rusesabagina financira terorističke skupine, ali optužnica tada nije bila podignuta.

Vlasti su govorile da je imao prste u napadima pobunjeničke Nacionalne fronte za oslobođenje na jugu Ruande 2018.

Rusesabagina, kojemu je otac pripadnik Huta, a majka i supruga su iz naroda Tutsi, odbacio je optužbe da je preuveličao domet svoje uloge u spašavanju Tutsija. Javno nije odgovorio na optužbe da podržava oružane skupine.

U genocidu u Ruandi približno 800.000 Tutsija i umjerenih Huta pobijeno je u razdoblju od stotinu dana počevši 6. travnja 1994, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close