Obilne padaline

Srbija: Zbog poplava vanredno stanje u 35 gradova i općina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, nakon obilnih padavina tokom noći, evakuisali su 75 osoba iz poplavljenih područja u različitim dijelovima Srbije
Vijesti / Svijet | 16. 06. 2023. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Srbija: Zbog poplava vanredno stanje u 35 gradova i općina

Zbog obilnih padalina u Srbiji ne prestaje izlijevanje rijeka i potoka što donosi velike probleme s bujicama. Stoga su vatrogasci i spasilačke službe konstantno na terenu, a vanredna situacija proglašena je u 35 općina širom Srbije, izvještavaju lokalni mediji, prenosi Anadolija.

U Kragujevcu su obilne padaline izazvale plavljenje podruma hirurškog bloka Urgentnog kliničkog centra, kao i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko polje. Voda je poplavila i pedesetak dvorišta.

U Jagodini je rijeka Belica dostigla kritičnu razinu, pa su dva gradska mosta zatvorena za promet i utvrđena bedemima.

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, nakon obilnih padalina tijekom noći, evakuirali su 75 osoba iz poplavljenih područja u različitim dijelovima Srbije.

Na području Sokobanje evakuirano je ukupno 25 osoba iz mjesta Jabukar i Čair, dok je u naselju Palilula u Kragujevcu evakuirano 14. U selu Trnava kod Jagodine evakuirane su 22 osobe, dvije su izvučene iz Velike Vrbnice kod Kruševca iz poplavljenog automobila, a četiri su izvučene iz mjesta Vrdula i Bapsko polje kod Kraljeva. Također, u selu Tulare evakuirane su tri osobe, a u mjestima Viča, Kučići i Mršnici kod Čačka još pet, priopćeno je MUP-a Srbije.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a osim evakuacije, angažirani su na crpljenju vode.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Srbije za danas u izdali upozorenje zbog mogućnosti intenzivnih padavina.

“U istočnoj Srbiji zbog kiše i grmljavine na snazi je danas crveni meteo alarm što znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po sigurnost ljudi i životinja. U ostalim dijelovima zemlje, izuzev Bačke, Banata, Srema i zapadne Srbije, upaljeni su narančasti i žuti meteo alarm zbog kiše i grmljavine“, navodi se u upozorenju RHMZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close