Vodena bujica

Kiša u BIH: Još zbrajaju štetu od poplave od prije tri dana, a već ih pogodila nova

U podnevnim satima područje majevičke općine Teočak ponovo je pogodilo jako nevrijeme praćeno prolomom oblaka i enormnim kišnim padalinama.
Vijesti / Flash | 11. 06. 2023. u 16:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:N1 / Jako nevrijeme ponovo u Sniježnici

U podnevnim satima područje majevičke općine Teočak ponovo je pogodilo jako nevrijeme praćeno prolomom oblaka i enormnim kišnim padalinama. U centru Teočaka voda je prodrla u prostorije osnovne škole i poplavila učionice.

Najteža situacija je u Mjesnoj zajednici Sniježnica u kojoj su i u četvrtak bujične vode nosile sve pred sobom pričinivši štetu višu od miliijuna KM. U posljednjem nevremenu, prema preliminarnim podacima Općinskog stožera Civilne zaštite, najmanje 50 stambenih objekata je poplavljeno.

''Ekipe Civilne zaštite su na terenu i pomažu ugroženom stanovništvu. Putna komunikacija Teočak – Sapna je u prekidu. Čekamo da kiša prestane padati, pa da ponovo obiđemo teren - izjavio je Tajib Muminović, načelnik Općine Teočak.

Općina Teočak je u četvrtak uvečer proglasila stanje prirodne nesreće. I prethodne noći Općinu Teočak je pogodilo nevrijeme, a najteža situacija je bila u naselju Ogorelica.

Stanovnici naselja Sniježnica još zbrajaju štete od poplava koje su ih zadesile prije tri dana, prenosi N1, a padaline ne prestaju. Nevrijeme danas je ponovo izazvalo bujične poplave, a na snimcima se vidi kako je groblje potpuno potopljeno.

Vodena bujica kreće se cestom poput rijeke. Mašine su na terenu, ali trenutno ne mogu puno uraditi zbog velikih nanosa.

Stanovništvo Općine Teočak očekuje da će kišne padaline prestati, a svaki crni oblak iznad Majevice budi strah i zebnju od novog plavnog vala.

Na regionalnim putevima Teočak-Sapna (Sniježnica) i Sapna-Kalesija zbog poplavljenog i oštećenog kolovoza obustavljen je promet.

U ostalim krajevima kolovoz je mjestimično vlažan ili mokar, a upozorava se i na učestale odrone. Zbog magle i niske oblačnosti vidljivost je smanjena na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, te mjestimično preko prevoja, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close