Pjotr Nikitin

Srbija zabranila ulazak čovjeku koji je protiv Putina

Pjotr Nikitin poznat je javnosti Srbije po sudjelovanju u brojnim antiratnim prosvjedima u Beogradu, uz osudu ruske invazije na Ukrajinu i pozive za prekid ratnih sukoba.
Vijesti / Svijet | 13. 07. 2023. u 12:27 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruskom antiratnom aktivisti Nikitinu srbijanska granična policija u četvrtak je u Zračnoj luci "Nikola Tesla" zabranila ulazak u zemlju, unatoč tome što već više godina ima stalni boravak u Srbiji

Pjotr Nikitin poznat je javnosti Srbije po sudjelovanju u brojnim antiratnim prosvjedima u Beogradu, uz osudu ruske invazije na Ukrajinu i pozive za prekid ratnih sukoba.

U Srbiji od 2016.

Nikitin je na svom Facebooku objavio presliku rješenja koje mu je na aerodromu danas izdala Uprava granične policije.

"Skoro četiri ujutro. Aerodrom Nikola Tesla. Vratio sam se u Beograd nakon tjednog odmora u inozemstvu. Granična policija me već tri i pol sata ne pušta u zemlju, jer čekaju dozvolu BIA (Bezbednosne informativne agencije)", objavio je Nikitin na svom Facebooku.

On je naveo da u Srbiji živi od 2016. godine. "Imam stalni boravak i obitelj ovdje. Za 20 godina mojih ulazaka u Srbiju i izlazaka iz nje, ovo je prvi put kad se tako nešto događa", naglasio je Nikitin.

Prema posljednjoj objavi na njegovom FB nalogu, Nikitin je i dalje na aerodromu i odbija dobrovoljno napustiti teritorij Srbije.

Kao razlog zabrane navedena je "zaštitna mjera protjerivanja stranca", odnosno "zabrana ulaska u Srbiju", koju je izdala sigurnosna agencija BIA, kazao je njegov odvjetnik.

Akcija solidarnosti

Nikitin odbija dragovoljno ispuniti "samovoljnu odluku BIA o zabrani ulaska u Srbiju" i navodi da protiv njega nije na snazi "udaljavanje iz Srbije", niti mu je prestalo pravo na stalno nastanjenje u skladu sa Zakonom o strancima.

On je naveo kako "nema drugog objašnjenja" osim njegovih antiratnih aktivnosti u okviru Ruskog demokratskog društva.

Na društvenim mrežama pokrenuta je akcija solidarnosti s Nikitinom, kojemu je rješenjem ostavljen rok za žalbu od osam dana.

Zabrana Nikitinu dolazi nakon što su američke vlasti uvele sankcije direktoru srbijanske obavještajno-sigurnosne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu, optuživši ga za poticanje ruskih "malignih" aktivnosti te za veze s krijumčarima oružja i narkotika, objavilo je u utorak američko ministarstvo financija.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u srijedu da Sjedinjene Države nisu uvele sankcije Vulinu zbog umiješanosti u kriminal ili korupciju, već zbog njegovog odnosa i stajališta prema Rusiji.

Kopirati
Drag cursor here to close