Aleksandar Vulin

Šef Obavještajne službe Srbije stavljen na američku crnu listu

U obrazloženju se navodi da je Vulin ''umiješan u transnacionalni organizirani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije''.
Vijesti / Flash | 11. 07. 2023. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva financija SAD (OFAC) danas je stavio Aleksandra Vulina, šefa Obavještajne službe Srbije, na crnu listu, prenosi N1.

Kako navode sankcioniranje Vulina naglašava odlučnost SAD da pozovu na odgovornost one koji su uključeni u korumpirane poslove koji promiču vlastite političke programe i osobne interese nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Na stranici ureda za kontrolu strane imovine Ministarstva financija SAD (OFAC) danas se navodi da je Vulin sankcioniran na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033, te da ovo ''naglašava odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost one koji su angažirani korumpiranim poslovima i koji unaprjeđuju sopstvene političke agende i osobne interese nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu''.

''Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regiji'', naglašava se.

''Ministarstvo neće oklievati da cilja na aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje za osobnu korist, istovremeno potkopavajući efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu'', rekao je podtajnik Trezora za terorizam i financijsku obavještajnu službu, Brian E. Nelson.

''Današnjem akcijom Aleksander Vulin se poziva na odgovornost za njegova koruptivna i destabilizujuća djela koja su također omogućila ruske zlonamjerne aktivnosti u regiji'', dodaje se.

U obrazloženju se navodi da je Vulin ''umiješan u transnacionalni organizirani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije''.

''Vulin je zadržao obostrano koristan odnos sa srbijanskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem koji je označen od strane SAD, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije'', navodi se.

Ističe se da su Vulinovi postupci “unaprijeedili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji”.

''Ova djela uključuju korištenje njegovih ovlaštenja za osobnu korist, uključujući umiješanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamjerne aktivnosti koje degradiraju sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana i pružajući Rusiji platformu za daljnji utjecaj u regiji'', dodaje se.

Kopirati
Drag cursor here to close