Nakon 75 godina

Srbija vadi iz Dunava potopljene njemačke ratne brodove

Mihajlović je istaknula da ovim ugovorom "započinjemo akciju na koju čekamo 75 godina, kako bismo konačno imali Dunav koji će biti plovan kompletnim tokom kroz Srbiju".
Vijesti / Svijet | 28. 05. 2020. u 08:51 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je u četvrtak ugovor, u vrijednosti od 1,5 milijuna eura, kojim počinje velika akcija vađenja potopljenih njemačkih ratnih brodova iz Drugog svjetskog rata u Dunavu kod Prahova.

Mihajlović je istaknula da ovim ugovorom "započinjemo akciju na koju čekamo 75 godina, kako bismo konačno imali Dunav koji će biti plovan kompletnim tokom kroz Srbiju".

"Prvo moramo da utvrdimo što se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, što je preduvjet da bismo sljedeće godine sigurno mogli da krenemo s njihovim vađenjem, za što će biti izdvojeno 23 milijuna eura", objasnila je ona.

Zbog nesigurne i otežane plovidbe na ovom djelu Dunava Srbija godišnje gubi pet milijuna eura, naglasila je Mihajlović i podsjetila na to da Srbija ulaže 380 milijuna eura u vodni promet.

Prema njenim riječima, vađenje potopljene njemačke flote doprinet će da rijeka Dunav bude plovna svih 365 dana u godini, "što je značajno za našu ekonomiju i sigurnu plovidbu".

Dubravka Negre, direktorica Europske investicione banke za Zapadni Balkan, iz čijeg se kredita financira prva faza, istakla je da projekt ima ne samo širi povijesni značaj, već je važan i za dalji gospodarski razvoj Srbije.

Ona je ukazala na to da je Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture prepoznalo značaj ulaganja u vodni promet, kao čistiji i siugrniji vid transporta, zbog čega je Srbija jedina zemlja van Unije u kojoj EIB ulaže u ovaj vid prometa.

Dunav se nalazi na Paneuropskom koridoru i realizacijom ovog projekta, kako je objasnila, "doprinet ćemo da roba brže i učinkovitije stigne do zemalja EU, što je značajno za gospodarstvo Srbije".

Šefica Kancelarije UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap navela je da je ovo višedesetljetni problem koji će, zahvaljujući najviše zalaganju potpredsjednice Vlade Srbije, biti i realiziran.

Prema njenim riječima, vađenjem potopljene flote "unapredit ćemo sigurnost u plovidbi i potaknuti bolju zaštitu životne sredine i ekonomski napredak u pogledu gospodarskog i turističkog prometa".

Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković istakao je da će ovaj projekt mnogo značiti svim općinama u Đerdapskoj klisuri.

Na međunarodnom tenderu posao za izradu projekat lociranja i ispitivanja ubojitih sredstava na potopljenim njemačkim brodovima dobio je konzorcij srpsko/njemačko/austrijskih kompanija, koje predvode "Mul und partner" i "Milenijum tim".

Kopirati
Drag cursor here to close