Mir s oružjem

Srbija se naoružava, ali ne za rat

Srbijanski ministar je naveo da Srbija, kao ozbiljna država razmišlja šta bi bio odgovor na sve što se radi u drugim državama…
Vijesti / Svijet | 21. 01. 2024. u 14:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Srbije Miloš Vučević izjavio je u nedjelju da zabrinjava naoružavanje Prištine protutenkovskim raketama "Javelin", te da sve što dobivaju Albanci na Kosovu predstavlja opasnost za Srbiju.

Psihološki rat

"U SAD su sve procedure završene, odobrili su im nabavku ’Javelin' i kada dodate ono što im je Turska ranije isporučila, SAD, Njemačka, nešto i Hrvatska, dok Britanci rade s njima obuku… NATO ne radi direktno na stvaranju i jačanju kosovske vojske, ali pojedine zemlje članice su direktno involvirane u to. Sve što dobivaju Albanci na Kosovu predstavlja opasnost za Srbiju", upozorio je Vučević za TV Prvu.

Ukazuje da su sve kritike na račun Srbije zbog velikih ulaganja u naoružavanje svoje armije, jer je zemlja okružena NATO članicama, pojednostavljene, pa čak i dio psihološkog rata, ne bi li ih" obeshrabrili i sve učinili besmislenim".

Poručio je da se Vojska Srbije ne sprema za rat, već upravo suprotno, da čuva mir.

"Želimo provesti program ’Skok u budućnost’, a za to nam treba mir, a ne rat. Vojska ne želi rat, ona je tu da bude garant mira i čuvar slobode, da ne budemo zrno koje bi pozobala bilo koja ptica grabljivica, koja bi Srbiju progutala“, rekao je Vučević.

Vojni rok

Srbijanski ministar je naveo da Srbija, kao ozbiljna država razmišlja šta bi bio odgovor na sve što se radi u drugim državama, na Kosovu u pogledu kršenja rezolucije VS UN 1244, konstatirajući da se i Hrvatska naoružava, te da šalje oklopna vozila baš u Beli Manastir.

Vučević je najavio i da će 30. siječnja biti održan redovni sastanak o godišnjem izvješću o stanju u Vojsci Srbije, predsjednika Republike i kompletnog vrha Ministarstva obrane i Vojske Srbije, na kojem će se razgovarati o onome što je urađeno i definiraju ciljevi i zadaci za naredni period.

Kada je riječ o prijedlogu za obnavljanje redovnog služenja vojnog roka u Srbiji, ministar je izrazio uvjerenje da bi se tijekom ove godine mogla donijeti odluka po tom pitanju, dodajući da Ministarstvo i Vojska Srbije ostaju čvrsti s tom inicijativom.

Kopirati
Drag cursor here to close