Vučić

Srbija mijenja politiku

Prema riječima srbijanskog predsjednika, u skladu s tim bit će doneseni akti u vezi strategije sigurnosti, ali i strategija vanjske politike.
Vijesti / Svijet | 25. 04. 2023. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, nakon jučerašnjeg glasanja u Vijeću Europe za članstvo Kosova u tu organizaciju, doći do dubinskih i suštinskih promjena u vanjskoj politici Srbije, piše Tanjug.

Govoreći na sjednici Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao na zahtjev premijerke Ane Brnabić, rekao kako Srbija ne smije  "sjeći ruku" i prekidati odnose sa svima u svijetu.

Dubinske promjene

"Hvala Mađarskoj, Španjolskoj, Cipru, Rumunjskoj, Azerbajdžanu, Gruziji, ljudima koji su podržali međunarodno javno pravo i povelju UN. Ne smijemo da zaboravimo šta su učinili za nas i moramo uvijek da znamo da su nam ove zemlje ispred svih drugih", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, u skladu s tim bit će doneseni akti u vezi strategije sigurnosti, ali i strategija vanjske politike.

"Radit ćemo na tome sa elementima da u vanjskoj politici vodimo računa o bilateralnim odnosima, ne izlazimo iz granica recipročnosti - ako netko ne poštuje naš teritorijalni integritet zašto bismo mi poštovali njihov. Zašto bismo štitili nečiji teritorijalni integritet po svaku cijenu ako su oni protiv našeg. To nisu tektonske, ali su dubinske i suštinske promjene u politici i odgovoran odnos prema našoj zemlji", rekao je Vučić.

Kako je rekao, jučer je biti uzdržan u Vijeću Europe bilo isto kao da su glasali za članstvo tzv. Kosova.

"Zato od nalogodavaca imate nagrade, ali ne očekujte to od nas i ne očekujte da budemo kuče koje će da plazi pred vama i moli za milost. Bit će dubinskih i suštinskih odluka po pitanju deklaracija i rezolucija. Na skupu SE između 15. i 20. svibnja očekuje se da se svih 46 jednoglasno izjasne o teritorijalnom integritetu Moldavije i Ukrajine, tu je i Gruzija, pa ćemo da vidimo našu odluku. Odluka mora da bude donesena konsenzusom, ne bi bilo lako da budemo protiv, ali da ne prejudiciram, još ćemo o tome da razmišljamo", rekao je Vučić.

Znalo se

Dodao je i da se znalo da u Vijeću Europe postoji potrebna većina, kako od članica EU, tako i od zemalja kandidata koje bespogovorno slušaju Bruxellesu i Washington.

"Ništa neočekivano. Neočekivana je samo odluka Mađarske i beskrajno sam zahvalan Orbanu na tome. Zamolio sam ga za vikend da razmotri poziciju Srbije i očekivao da budu makar suzdržani. Oni su se pokazali kao najveći prijatelji i glasali protiv", rekao je Vučić.

Istaknuo je i da je poznato da zemlje EU priznaju neovisnost, i da je odlukama pojedinih bio razočaran.

"Mi nikada nismo bili uzdržani po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, a da li ste suzdržani. Mi nikada nismo bili suzdržani. Ukrajinski predstavnici su tražili pauzu u radu da bi se konsultirali i onda su donijeli odluku da budu suzdržani. Za Grčku je odluka da glasaju bila očekivana na osnovu poteza prethodnih mjeseci i godina", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close