Sjever

Kosovo: Na izbore izašlo 13 Srba

Vijesti / Svijet | 24. 04. 2023. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izvanredne izbore u četiri općine na sjeveru Kosova izašlo je 1.566 Albanaca i 13 Srba, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i precizirao kako je to ukupno 3,47 posto birača od 45.095, koliko ih ima u biračkom popisu, piše Tanjug.

Reuters / Izbori na sjeveru Kosova

Petković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, po zatvaranju biračkih mjesta na sjeveru Kosova, rekao da izborni rezultat predstavlja "potpuni fijasko" premijera i predsjednice privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, koji su pozivali na ove izbore "s namjerom da okupiraju sjever".

Petković je precizirao da su u Kosovskoj Mitrovici glasale dvije osobe srpske nacionalnosti, u Leposaviću sedam, u Zvečanu četiri, a nijedna u Zubinom Potoku.

"Pravi pobjednik je srpski narod, koji je potpuno bojkotirao izbore jer ne želi okupaciju sjevera. Ovo je poraz međunarodne zajednice, koja je podržala Kurtija u organiziranju izbora. Sad želim da vidim predstavnike međunarodne zajednice kako će čestitati onima koji su glasali u kontejnerima", rekao je Petković, u nedjelju navečer.

Danas je pak rekao kako će, shodno jučerašnjim rezultatima, Albanci ''voditi četiri srpske općine i upravljati Srbima koji čine 98 posto stanovništva na sjeveru Kosova i Metohije, a da se srpski narod potpuno povukao''.

"To pokazuje novu realnost koja nastaje i da su Srbi istakli da nema normalizacije odnosa i napretka dok se ne formira Zajednica srpskih općina. Kurti je htio natjerati Srbe da glasaju u kontejnerima, a bojkot Srba je pokazao da je srpski narod poslao Kurtija u kontejner", naveo je Petković za RTS.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close