Zainteresirani

Srbi će među prvima dobiti rusko cjepivo?

Ruski zdravstveni dužnosnici su kazali da cjepivo jamči dvije godine imuniteta na koronavirus.
Vijesti / Svijet | 13. 08. 2020. u 21:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moskva je priopćila da je već 20 zemalja u svijetu izrazilo interes za nabavu njihovog cjepiva protiv koronavirusa, a među njima je i Srbija.

"Moskva je priopćila da je već 20 zemalja u svijetu izrazilo interes za nabavu njihovog cjepiva, a među njima su Filipini, Brazil, Srbija… Ključna tržišta (za rusko cjepivo) će biti izvan Zapada, dok će europski, američki i vjerojatno kineski znanstvenici nastaviti da razvijaju vlastite verzije cjepiva", prenosi Beta svjetske medije.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je priopćio da je Rusija proizvela cjepivo protiv koronavirusa.

Da bi uvjerio javnost u ispravnost cjepiva, on je rekao da je njegova kćerka već cijepljenja.

Ruski zdravstveni dužnosnici su kazali da cjepivo jamči dvije godine imuniteta na koronavirus.

Američki i europski znanstvenici su pak skeptični prema ruskoj objavi o pronalasku cjepiva.

Agencija podsjeća kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na početku pandemije da će Srbija "napraviti cjepivo", a potom je govorio da će Srbija biti među prvim zemljama na svijetu koja će je dobiti, podsjeća agencija.

Predsjednik Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je ranije kako najava da će Srbija biti jedna od prvih 20 zemalja koja će dobiti cjepivo, znači "da su više eksperiment nego nešto drugo".

On je dodao da se zalaže za nabavu cjepiva koja će biti izrađena po standardima Europske unije, jer je tu riječ o najstrožim kriterijima.

Cjepivo, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleya, dobila je službenu registraciju u Ministarstvu zdravlja Rusije.

 
Kopirati
Drag cursor here to close