Kontroverze

Sramna slika Katoličke crkve: Brojna seksualna zlostavljanja djece širom svijeta

Optužbe za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje djece prvi put su se pojavile 1950-tih godina, ali su mediji tek u 1980-tim godinama počeli dosta opširnije pratiti takve incidente u crkvama u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama
Vijesti / Svijet | 01. 03. 2019. u 09:42 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrdnje i sve češće izjave o zlostavljanju djece i seksualnom zlostavljanju unutar Katoličke crkve postao je jedan od najvećih problema s kojim se suočava Vatikan, javlja Anadolu Agency (AA).

Brojni svećenici i kardinali koji su na službi u katoličkim crkvama u SAD-u, Europi i Australiji, optuženi su za prikrivanje slučajeva seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja djece.

Ovo kontroverzno pitanje je privuklo još veću pažnju javnosti nakon što su neki kardinali, koji su po hijerarhiji odmah iza pape, privedeni zbog optužbi za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje djece.

Jedan od njih je i kardinal George Pell, najviše rangirani svećenik Katoličke crkve, osuđen za spolno zlostavljanje djece. Osim njega, bivši nadbiskup u Washingtonu Theodore McCarrick dao je ostavku zbog skandala sa zlostavljanjem maloljetnika.

Optužbe prvi put 1950-tih

Optužbe za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje djece prvi put su se pojavile 1950-tih godina, ali su mediji tek u 1980-tim godinama počeli dosta opširnije pratiti takve incidente u crkvama u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Slučajevi pedofilije koji su se pojavili u crkvama u Argentini i Australiji 1990-tih godina još više se skrenuli pažnju svjetske javnosti. Osim toga, bečki nadbiskup je 1995. godine podnio ostavku zbog tvrdnji o seksualnom zlostavljanju, što je tada izazvalo pravi šok u javnosti.

Pitanje seksualnog zlostavljanja u crkvama počelo je da se razmatra na globalnom nivou nakon što su i u crkvama u Irskoj krajem 1990-ih godina zabilježeni skandali u vezi sa seksualnim zlostavljanjem djece.

Skandal pedofilije u crkvama i na filmskim platnima

Svjetska javnost je ostala posebno šokirana kada je otkriven skandal seksualnog uznemiravanja u Bostonu, u SAD-u 2002. godine kada je bivši sveštenik John Geoghan seksualno uznemiravao više od 130 djece u periodu 1962.-1995.

Tadašnji kardinal tog područja Bernard Law je bio na meti žestokih kritika javnosti nakon što je pokušao prikriti skandal iako je bio upoznat sa ovim slučajem. Američki dist Boston Globe je detaljno pratio ovaj slučaj o kojem je 2015. godine čak snimljen i film pod nazivom "Spotlight".

Prema istraživanju koje je proveo John Jay College 2004. godine, između 1950. i 2002. godine više od 4.000 katoličkih svećenika optuženo je za seksualno zlostavljanje 10.667 djece.

Kardinal Pell u pritvoru

Mediji diljem svijeta nastavljaju pratiti slučajeve seksualnog uznemiravanja zbog čega se već vode brojni sudski procesi protiv vjerskih poglavara Katoličke crkve.

Jedan od njih je i slučaj 77-godišnjeg kardinala Georgea Pella koji je osuđen za spolno zlostavljanje djece zbog čega se nalazi u pritvoru, a izricanje kazne je planirano za 13. mart 2019. godine.

Ovo je prvi put da je kardinal Pell u pritvoru otkad je optužen u junu 2017. godine za spolno zlostavljanje djece. Tokom suđenja nalazio se na slobodi, uz kauciju.

Skandal američkog kardinala

Vatikan je nedavno objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda 88-godišnjeg bivšeg kardinala Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

Ovo se smatra historijskom odlukom Vatikana protiv nekada crkvenog moćnika, jednog od najutjecajnijih čelnika američke Katoličke Crkve i bivšeg nadbiskupa Washingtona.

Kongregacija za nauk vjere proglasila ga je "krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, uz otežavajući faktor zloupotrebe moći".

Odluka je objavljena samo nekoliko dana prije nego se papa Franjo sastao s biskupima iz cijelog svijeta na samitu o zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi. Ovo je ujedno i konačni pad biskupa koji je u crkveni red ušao prije šest decenija, prošao sve nivoe i tako sticao veliki ugled i moć, sve do trenutka kada je postao 'simbol' zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

U Francuskoj se također, nastavljaju slučajevi u vezi sa optužbama za pedofiliju protiv katoličkog svećenstva. U toku je sudski proces protiv kardinala Katoličke crkve u Lyonu Philippe Barbarin i šest pastora zbog optužbi za prikrivanja slučajeva seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja.

"Papa budućnosti" optužen za seksualno uznemiravanje

Kardinal Oswald Gracias, predsjednik Indijske biskupske konferencije, kojeg su neki smatrali "papom budućnosti", također je na meti kritika zbog prikrivanja slučajeva seksualnog zlostavljanja djece.

Kardinala Graciasa kritikuju što nije na vrijeme pružio potrebnu podršku djeci koja su seksualno zlostavljana. Njegovi kritičari tvrde da su osobe koje su bile seksualno zlostavljane kardinalu ispričale vlastita iskustva kroz koja su prošle, ali on navodno takve tvrdnje nije shvatio previše ozbiljno.

Uz prisustvo vrhovnog poglavara Katoličke crkve pape Franje i brojnih crkvenih dužnosnika, u Vatikanu je od 21. do 24. februara održan samit o borbi protiv svešteničkog seksualnog zlostavljanja djece.

Papa Franjo je na otvorenju samita, kojem je prisustvovalo 190 crkvenih dužnosnika, biskupa i stručnjaka, poručio kako od sveštenika očekuju konkretni koraci u borbi protiv seksualnog iskorištavanja djece.

Prema njegovim riječima, potrebno je čuti glas mladih koji žele pravdu te kako je pored jednostavnih osuda, neophodno napraviti konkretnije i učinkovitije korake u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece.

Učesnici samita imali su priliku pogledati videozapise sa svjedočenjima žrtava seksualnog zlostavjanja. U jednom od svjedočenja, žena iz Afrike kazala je kako ju je jedan tamošnji sveštenik u više navrata silovao, u periodu kada je imala svega 15 godina. Pod pritiskom istog sveštenika tri puta je bila prisiljena na pobačaj.

Izvještaj u SAD-u

U izvještaju istražne porote u Pennsylvaniji objavljenom u augustu prošle godine navodi se da su najmanje 1.000 djece, a moguće i mnogo više od toga, zlostavljale stotine katoličkih svećenika u šest pensilvanijskih parohija, dok su viši zvaničnici crkve to smisleno zataškavali.

Porota je navela kako vjeruje da bi se “pravi broj” zlostavljane djece mogao mjeriti “u hiljadama” budući da su neki zapisi izgubljeni, a žrtve previše uplašene da bi istupile. U izvještaju je navedeno da je više od 300 svećenika zlostavljalo djecu tokom više decenija.

Državni tužilac Pennsylvanije Josh Shapiro izjavio je da je dvogodišnja istraga otkrila sistematsko zataškavanje visokih zvaničnika crkve u Pennsylvaniji i Vatikanu.

“Zataškavanje je bilo sofisticirano. I sve vrijeme, što je šokantno, uprava crkve je čuvala dokumente o zlostavljanju i zataškavanju. Ti dokumenti, iz parohijskih ‘tajnih arhiva’, bili su kičma istrage”, rekao je Shapiro.

Prema izvještaju glavne tužiteljice Illinoisa Lise Madigan, koja je pripremila prošli mjesec, više od 500 svećenika, optuženih za seksualno zlostavljanje u crkvi, nisu bili stavljeni na listu koju je objavila katolička biskupija Illinoisa.

Poznata imena svećenika umiješanih u seksualno zlostavljanje

Biskupija Brooklyn je saopćila imena više od 100 svećenika koji su umiješani u slučajeve seksualnog zlostavljanja djece u crkvama.

Ujedinjene nacije su 2014. godine također, objavile izvještaj o slučajevima rasprostranjenog seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja djece u Katoličkoj crkvi. U izvještaju se Vatikan optužuje da je prikrivao brojne slučajeve svećeničkog zlostavljanja djece, odnosno da je na taj način dopustio da desetine hiljada djece bude zlostavljano.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close