Sezona požara

Specijalni dronovi nadzirat će Dalmaciju

Hrvatska diže u zrak besposadne letjelice koje će nadzirati najnepregledniji teren i pomoći u ranom otkrivanju požara
Vijesti / Svijet | 16. 07. 2023. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef hrvatskih vatrogasaca, glavni zapovjednik Slavko Tucaković, potvrdio je da idućeg tjedna Hrvatska diže u zrak besposadne letjelice koje će nadzirati najnepregledniji teren i pomoći u ranom otkrivanju požara ili počinitelja koja svako ljeto uništavaju Hrvatsku i ostavljaju za sobom palež, pustoš, tugu i goleme štete. Takve su posljedice i požara u Grebaštici, koji je otvorio crnu sezonu u Dalmaciji, progutao 600 hektara terena i za osam minuta spustio se iz Gornjih Banovaca preko Jadranske magistrale među kuće te prvi put, otkako mještani ovdje pamte borbe s vatrenom stihijom, ušao u centar mjesta, piše Večernji.hr.

Plan

Večernji je ranije pisao o protupožarnom planu za novu sezonu i dinamici provedbe koju je najavio vrh vatrogasne zajednice i MORH-a, a sve unutar 21.9 milijuna eura koliko je osigurano za provođenje novih mjera i sustava.

Nadzor dronovima i upravljanje letjelicama koje idu lov na požare samu su neke od njih u koje se uložilo, a zapovjednik Tucaković podsjeća kako su pripreme za novu sezonu krenule još krajem prošlog ljeta kada su županijski vatrogasni zapovjednici dostavili podatke o potrebi probijanja novih protupožarnih puteva, a u program aktivnosti uključeni su novi prijedlozi - od pojačanog nadzora odlagališta otpada, instaliranja dodatnih kamera, pojačane sigurnosti u kampovima i turističkim naseljima do povećanog broja sudionika programa.

To je pozadina priče o dronovima koji bi hrvatsko priobalje konačno trebali staviti pod videonadzor. Uz postojeće kamere uvedeno 20 novih kamera koje su postavljene u Istarskoj, Ličko-senjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Priobalje pod video nadzorom

''Time će,cijelo priobalje biti pod videonadzorom i uvezano u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama. Ove godine uvedene nove dislokacije u Biševu, Zadru, Zatonu, Primoštenu i Supetru na Braču, a besposadne letjelice ulaze u područja u kojima nema kamera, pojasnio je Tucaković.

Također predsjednik uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić u najavi sezone kazao je da se motriteljsko-dojavna služba uspostavlja od 1. lipnja do 30. rujna te da Hrvatske šume raspolažu sa 176 motrionica i 14 čvrstih objekata, a pored radnika Hrvatskih šuma, na poslovima motrenja i dojave na području krša planiraju zaposliti oko 320 vanjskih djelatnika.


 
 

Kopirati
Drag cursor here to close