Tajland

Spasilac poginuo u operaciji spašavanja dječaka iz špilje

Pripadnici spasilačkih službi i dobrovoljci jako su pogođeni Samarnovom smrću, ali su odlučni nastaviti operaciju spašavanja.
Vijesti / Svijet | 06. 07. 2018. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan je tajlandski spasilac poginuo tijekom operacije spašavanja 12 dječaka i njihovog nogometnog trenera koji se još uvijek nalaze zarobljeni u špiljskom kompleksu na sjeveru Tajlanda, dok se spasilačka misija nastavlja unatoč novim oborinama, prenose agencije.

Bivši pripadnik elitne vojne postrojbe SEAL Samarn Poonan, koji je bio dio spasilačkog tima u špilji Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, preminuo je u četvrtak navečer pošto je ušao u špilju kako bi položio rezervoare s kisikom duž rute kojom bi se dječaci trebali izvući iz potopljenog špiljskog kompleksa, javlja Hina.

"Uvjeti u špilji su vrlo teški. Pošto je ostavio rezervoar s kisikom, na povratku je izgubio svijest. Njegov mu je kolega pokušao dati prvu pomoć, ali nije uspio", rekao je zapovjednik SEAL-a admiral Apakorn Yuukongkaew. "Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavit ćemo dalje", rekao je Apakorn, prenosi agencija Reuters.

Pripadnici spasilačkih službi i dobrovoljci jako su pogođeni Samarnovom smrću, ali su odlučni nastaviti operaciju spašavanja.

Dužnosnici su rekli da se trenutno postavlja niz rezervoara s kisikom duž pet kilometara dugog puta kojim bi se zarobljena skupina trebala izvući na sigurno, ali naglašavaju da strategija spašavanja još uvijek nije dogovorena, te da dječaci neće tako skoro izaći.

Foto: Thai Navy SEAL / Akcija spašavanja u špiljskom kompleksu na sjeveru Tajlanda

Dvanaestorica dječaka i njihov trener pronađeni su ovog tjedna, blijedi i slabi, ali inače dobrog zdravlja nakon što su devet dana bili izgubljeni u podzemlju.

Dramatična potraga i operacija spašavanja juniorskog nogometnog tima koji je nestao 23. lipnja činila se kao da se privodi kraju kada je ekipa britanskih i tajlandskih ronioca pronašla dječake u ponedjeljak navečer zbijene na malom, blatnjavom sprudu u poplavljenoj špilji. Ali sada se pažnja usmjerila na to kako skupinu vratiti natrag kroz nekoliko kilometara opasno poplavljenih podzemnih tunela.

Spominje se mogućnost da 13-orica ostanu u špilji Tham Luang sve dok se voda ne povuče na kraju kišne sezone za četiri mjeseca, no neki stručnjaci kažu da bi dječaci mogli biti vani u roku od nekoliko dana ako vrijeme bude na njihovoj strani, te se voda ispumpa iz špiljskog kompleksa i ako nauče koristiti ronilačku opremu, javlja Hina.

Rodbina dječaka okupila se u četvrtak blizu špilje, a jedna je majka rekla da još nije bila u mogućnosti kontaktirati sa sinom. Zatočenim dječacima spasioci su poslali hranu, vodu i medicinske potrepštine te istovremeno pumpaju vodu iz tunela kako bi smanjili njezinu razinu i time olakšali akciju spašavanja.

Meteorološka služba upozorila je u četvrtak kako veći dio sjevera zemlje, uključujući pokrajinu Chiang Rai, od 7. do 12. srpnja opet može očekivati jake pljuskove.

Kopirati
Drag cursor here to close