Katastrofa čovječanstva

Dvanaest godina nakon cunamija na Tajlandu još 400 neidentificiranih tijela

Vijesti / Flash | 26. 12. 2016. u 11:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 400 žrtava tsnamija koji je pogodio Aziju 2004. godine, u kojem je poginulo 226.000 ljudi, dvanaest godina kasnije, još uvijek se vode kao neidentificirani, priopćila je policija u ponedjeljak, javlja Reuters.

Zemljotres magnitude 9.15 po Richterovoj ljestvici koji je pogodio šire područje u Indijskom oceanu 26. prosinca 2004. godine izazvao je tsunami koji se proširio cijelim oceanom i smatra se jednom od najvećih prirodnih katastrofa u modernoj povijesti

Tajland, Indonezija, Indija i Šri Lanka tada su pretrpjele najteže posljedice. Oko 5.395 ljudi je izgubilo život na Tajlandu, a među njima je bilo i oko 2.000 stranih turista.

''Nakon tsunamija, vlasti su kontaktirale između 4.000 do 5.000 članova rodbine da dođu i preuzmu tijela svojih najbližih. Još uvijek ima oko 400 tijela nastradalih koje nismo uspjeli identificirati'', kazao je Anand Boonkerkaew, zamjenik načelnika policije Takua Pa distrikta u Phang Nga pokrajini.

Turistička sezona na Tajlandu je u punom jeku, pa čak i u većini područja koji su bili pogođeni tsunamijem. Novi hoteli su izgrađeni na mjestima onih starih koji su zbrisani ogromnim vodenim valom.

Tajland ove godine očekuje rekordnih 32,4 milijuna stranih turista.

Neki analitičari tvrde da je tajlandski sustav upozoravanja za sprječavanje katastrofa i dalje nedovoljno pouzdan, dijelom zbog toga što se ne održava po pravilima, dok vlasti tvrde da sustav funkcionira sasvim ispravno.

Kopirati
Drag cursor here to close