Zatrpani

VIDEO | Snježna mećava pogodila Kanadu

Natalie Hasell, meteorologinja u Environment Canada, rekla je za AFP da se "rijetko" vidi takav vremenski događaj u kojemu padne 30 centimetara snijega u travnju.
Vijesti / Svijet | 15. 04. 2022. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijetka proljetna snježna mećava ovog je tjedna zahvatila zapadnu kanadsku regiju Prairies i dijelove pokrajine Ontario, zatvarajući ceste, zračne luke i škole te ostavljajući gomilu snijega i pune ruke posla službama i stanovnicima.

Snijeg je pao i u američkim državama Sjeverna Dakota i Montana, prenosi Hina. 

Natalie Hasell, meteorologinja u Environment Canada, rekla je za AFP da se "rijetko" vidi takav vremenski događaj u kojemu padne 30 centimetara snijega u travnju, kada se većina Kanađana priprema za proljeće.

Samo dvije snježne oluje tog intenziteta zabilježene su u ovo doba godine od 1902. Posljednja takvih razmjera, 1997., tri je dana trajala u pokrajini Manitobi i ušla u povijest kao "oluja stoljeća".

Samo nekoliko tjedana nakon što se otopio zadnji zimski snijeg u sezoni 2021.-2022., prognoze su upozorile u srijedu na "povijesnu" zimsku oluju, s 30 do 50 centimetara snijega u Manitobi i Saskatchewanu do kraja dana, a u petak ponegdje i do 80 centimetara snijega uz jak vjetar.

Hasell je rekla da se najgori scenarij dosad nije ostvario, ali snijeg nastavlja padati. Zabilježeno je nekoliko nestanaka struje i mnoge škole i ceste su zatvorene u gradu i okolici. Air Canada je u srijedu otkazala 21 let za i iz Winnipega. Očekuje se da će nevrijeme stati do petka navečer.

Kopirati
Drag cursor here to close