Nova stroža pravila

Službena putovanja: Dužnosnik devet puta besplatno letio za Katar pa nagrabusili i drugi

Glasnogovornica Komisije Dana Spinant objavila je u utorak na konferenciji za novinare da će od sada vrijediti nova stroža pravila za službena putovanja, koja djelomično ili u potpunosti financira treća strana.
Vijesti / Svijet | 07. 03. 2023. u 19:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je u utorak odlučila pooštriti pravila o službenom putovanjima za koje troškove snosi treća strana nakon što je otkriveno da je visoki dužnosnik EK besplatno putovao o trošku katarske vlade u vrijeme dok je Komisija pregovarala s Katrom o sporazumu o zračnom prijevozu.

Glavni ravnatelj Opće uprave za promet i mobilnost Henrik Hololei putovao je u Katar besplatno devet puta u razdoblju od 2015. do 2021.

Troškove za dva leta snosio je Katar, a ostale su platile lobističke skupine i organizatori konferencije, otkrio je portal Politico, prenosi Hina.

Glasnogovornica Komisije Dana Spinant objavila je u utorak na konferenciji za novinare da će od sada vrijediti nova stroža pravila za službena putovanja, koja djelomično ili u potpunosti financira treća strana.

Prema novim pravilima, troškove putovanja Komisijinih službenika, osim same Komisije, moći će snositi samo države članice EU-a, države skupine G7 i G20, države Europskog gospodarskog prostora, Europskog prostora slobodne trgovine (EFTA) i Ujedinjeni narodi.

Također će biti dopušteno da im troškove snose sveučilišta, ali samo ako tamo idu radi predavanja ili drugih akademskih aktivnosti.

Sva ostala službena putovanja financirat će isključivo Europska komisija.

Sporazum o zračnom prometu između EU-a i Katra potpisan je u listopadu 2021., a u Komisiji kažu da je Holelei nije sudjelovao u pregovorima.

“Želimo izbjeći bilo kakav sukob interesa ili percepciju sukoba interesa”, rekla je glasnogovornica Spinant.

Europska pučka pravobraniteljica Emily O'Reilly zatražila je u petak od predsjednice Komisije objašnjenje za ovaj slučaj.

“Sa zabrinutošću sam zabilježila objašnjenje Komisije da nije bilo sukoba interesa u prihvaćanju da mu putne troškove snosi katarska vlada budući da glavni ravnatelj nije bio dio pregovaračke ekipe. Javnost možda neće uočiti ovu razliku, s obzirom na to da glavni direktor u konačnici preuzima odgovornost za ove pregovore”, kaže se u pismu pučke pravobraniteljice predsjednici Europske komisije.

Prije nekoliko mjeseci izbila je velika afera u Europskom parlamentu, kada je otkriveno da su neki zastupnici, među njima i potpredsjednica Parlamenta, primali mito od Katra u zamjenu za ublažavanje kritika i uljepšavanja stanja u toj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close