Odbijenica

Slovenija odbila novog veleposlanika Srbije

Srbija je službenim kanalima 8. kolovoza zatražila od Slovenije suglasnost za Đorđevića, ali je on, prema saznanjima Dela, neće dobiti.
Vijesti / Svijet | 23. 11. 2023. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija je odbila dati suglasnost za dolazak novog veleoposlanika Srbije Zorana Đorđevića.

U pojašnjenju odbijenice, navedene su "prepreke sigurnosne prirode".

Zatražena suglasnost 

Srbija je službenim kanalima 8. kolovoza zatražila od Slovenije suglasnost za Đorđevića, ali je on, prema saznanjima Dela, neće dobiti.

List navodi da nije bilo moguće dobiti službenu informaciju o problemima davanja suglasnosti za Đorđevića, jer slovenačko ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne komentira proceduru za izdavanje suglasnosti šefovima diplomatskih misija.

Đorđević je kadar vladajuće Srpske napredne stranke, u političkoj karijeri obavljao je dužnost ministra socijalne zaštite i ministra obrane, a trenutno se nalazi na mjestu direktora državnog poduzeća Pošta Srbije.

Podsjetimo, posljednjih dana u regiji je 'prašinu podignulo' međusobno protjerivanje diplomata između Srbije i Hrvatske. 

Diplomatska napetost

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) nepoželjnom je osobom (persona non grata) proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je "grubo izišao iz okvira diplomatskih normi", priopćio je srbijanski MSP, ne navodeći više detalja.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak je obznanio kako je Hrvatska poduzela 'recipročne mjere'.

"Odlučili smo da se savjetnik veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena veleposlanici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij RH", rekao je Grlić Radman.

Ministarstvo vanjskih poslova (MSP) Srbije reagiralo je na njegov istup te naveo kako su netočne tvrdnje šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlić Radmana i MVEP Hrvatske da se radi o recipročnim mjerama prema srpskom konzulu u Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu i poziva MVEP da, kako navode, uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dvije države, umjesto što svojim potezima dodatno podriva dobrosusjedske odnose i mir i stabilnost u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close