Zajednička ophodnja

Slovenija i Italija zajednički će čuvati granicu od migranata

Nezakonite prijelaze treba što prije zapriječiti i tako dati jasan signal kriminalcima koji takve ilegalne migracije potiču da mislimo ozbiljno, kazao je Cerar nakon sastanka s Milenesijem u Bruxellesu
Vijesti / Svijet | 13. 05. 2019. u 21:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da je talijanskom kolegi Enzu Moaveru Milanesiju predložio da Italija i Slovenija formiraju zajedničke ophodnje za nadzor ilegalnih migracija na međusobnoj granici. 

Nezakonite prijelaze treba što prije zapriječiti i tako dati jasan signal kriminalcima koji takve ilegalne migracije potiču da mislimo ozbiljno, kazao je Cerar nakon sastanka s Milenesijem u Bruxellesu, na marginama sastanka šefova diplomacija EU-a, prenosi Hina pisanje slovenskih medija. 

Dodao je da je talijanski ministar njegovu inicijativu pozitivno primio, te da će obojica tu ideju prenijeti ministrima unutarnjih poslova, kako bi onda o tome kasnije raspravljali ravnatelji dviju policija. 

Cerar nije želio govoriti o tome kad bi do uspostave zajedničkih policijskih patrola na granici moglo doći, a na pitanje zašto Slovenija takve ophodnje ne predloži Hrvatskoj, budući da većina ilegalnih migranata u Sloveniju dolazi preko Hrvatske, kazao je da je suradnja s hrvatskim sigurnosnim organima u tom pogledu dobra, no da za sada nije bilo procjene kako bi takva zajednička kontrola uz granicu bila potrebna. 

Cerar je također u izjavi novinarima rekao da je nadzor unutarnjih šengenskih granica kakav stalno na granici sa Slovenijom obavlja Austrija za Ljubljanu neprihvatljiv jer se na taj način ubija "duh" Schengena o slobodi kretanja i nanosi gospodarska šteta. 

Pitanje sigurnosti i migracija u EU-u treba rješavati zajednički kako bi nadzor unutar Schengena bio nepotreban, kazao je šef slovenske diplomacije.

Kopirati
Drag cursor here to close