Sve ima svoje značenje

Slon i magarac glavni simboli u američkoj politici

Tijekom Američkog građanskog rata, koji je počeo 1861. za vrijeme Linkolnovog predsjedničkog mandata, slika slona bila je predstavljena kao republikanski simbol u najmanje jednoj političkoj karikaturi i ilustraciji u novinama.
Vijesti / Svijet | 09. 11. 2022. u 11:01 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije glavne političke stranke u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za svoje simbole imaju dvije različite životinje: Republikanska stranka slona, a Demokratska stranka magaraca.

Ove dvije životinje pojavljuju se na svakom izbornom ciklusu, s ilustracijama magaraca i slonova koji se pojavljuju u bezbroj političkih karikatura, reklama za kampanju kao i na društvenim mrežama.

Pogrdni izraz

Obrazloženje za korištenje obje životinje za simbole stranaka datira iz 19. stoljeća, odnosno iz razdoblja prije 150 do 200 godina.

Tijekom predsjedničke kampanje Andrewa Jacksona 1828. godine, kada je postao sedmi američki predsjednik, njegovi protivnici su ga nazivali pogrdnim izrazom za magarca "jackass".

Umjesto da odbaci pogrdni izraz, Jackson ga je prihvatio i umjesto da se uvrijedi zbog prozivanja, to ga je zabavljalo pa je koristio sliku magarca na predizbornim posterima. Pobijedio je tadašnjeg predsjednika Johna Quincyja Adamsa i postao prvi američki demokratski predsjednik koristeći magarca kao simbol stranke.

Ipak, bilo je potrebno nekoliko desetljeća da bi magarac postao simbol cijele Demokratske stranke, a do toga je došlo kada je politički karikaturista Thomas Nast pomogao popularizaciji ove životinje koristeći je u crtanim filmovima tijekom 1870-ih godina.

"Vidjeti slona"

Slon je imao drugi pravac na putu da postane simbol protivničke strane.

Republikanska stranka je formirana 1854. godine, a šest godina kasnije Abraham Linkoln je postao njen prvi član izabran u Bijelu kuću 1860. godine.

Tijekom Američkog građanskog rata, koji je počeo 1861. za vrijeme Linkolnovog predsjedničkog mandata, slika slona bila je predstavljena kao republikanski simbol u najmanje jednoj političkoj karikaturi i ilustraciji u novinama.

Vojnici su koristili izraz "vidjeti slona" kao izraz koji znači doživjeti borbu, a Nast je kasnije koristio ovu životinju u političkim karikaturama u kojima je prikazana Republikanska partija.

Godine 1874. Nast je koristio slona u časopisu "Harper's Weekly", kada je slon počeo da se koristi kao simbol Republikanske stranke i postao je njen sinonim.

Dvije različite životinje. Dva različita puta. Dvije različite stranke: demokratski magarac i republikanski slon.

Kopirati
Drag cursor here to close