"Ovako dalje više ne može"

Skandali uzdrmali Orbanovu Mađarsku

Dok se približavaju mađarski predsjednički i europski izbori u lipnju, Orban se suočava s rijetkim prijezirom javnosti, a njega se namjerio i vladin insajder i Vargin, bivši suprug Peter Magyar, koji je ustao protiv premijerova sustava moći.
Vijesti / Svijet | 15. 02. 2024. u 07:10 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski premijer Viktor Orban suočava se s najvećom političkom krizom od povratka na vlast 2010. godine, nakon šokantnih subotnjih ostavki dviju bliskih saveznica zbog slučaja seksualnog zlostavljanja djece, javlja Hina.

Mađarska predsjednica Katalin Novak i bivša ministrica pravosuđa Judit Varga, najistaknutije žene vladajuće stranke Fidesz, odstupile su u subotu s dužnosti zbog pomilovanja suučesnika osuđenom zlostavljaču djece.

Dok se približavaju mađarski predsjednički i europski izbori u lipnju, Orban se suočava s rijetkim prijezirom javnosti, a njega se namjerio i vladin insajder i Vargin bivši suprug Peter Magyar, koji je ustao protiv premijerova sustava moći. Od povratka na vlast 2010. "nijedan politički skandal nije imao tako konkretan i ozbiljan politički učinak", stoji u izvješću think-tanka Political Capital.

"Ono što ove događaje čini izuzetkom jest to što jedna kontroverza vodi drugoj, a vlada jednostavno nije u stanju tome stati na kraj", objašnjava za AFP njihov analitičar Robert Laszlo.

Nepotizam i korupcija

Nakon neočekivanih ostavki dviju moćnih žena, Peter Magyar, koji je dosad obnašao nekoliko visokih pozicija u državnim tvrtkama, oglasio se na društvenim mrežama kritizirajući Fideszovu vrhušku. “Ne želim ni minute biti dio sustava u kojem pravi krivci bježe u zaklon pod ženske skute”, napisao je na Facebooku i najavio povlačenje iz dvaju javnih poduzeća.

U nedjelju navečer Magyar je otišao korak dalje podužim intervjuom za YouTube kanal Partizan, jedan od rijetkih preostalih neovisnih medija koji ne plešu po vladinim notama. U objavljenom videu, koji je prikupio više od 1.6 milijuna pregleda, Magyar kritizira endemsku korupciju u Mađarskoj.

Osudio je golemo bogatstvo koje je najuži krug Viktora Orbana akumulirao tijekom godina, dok Bruxelles zamrzava milijarde eura zbog sumnje da se europski fondovi zlouporabljuju. "Sada je vrijeme da se kaže da ovako dalje ne može", odlučan je Magyar, pitajući se je li "normalno" da "nekoliko obitelji posjeduje pola države?".

"Skandal je pogodio okosnicu Orbanove vlade"

Također se namjerio na moćnog šefa Orbanova kabineta Antala Rogana, nazivajući ga Fideszovim "kardinalom Richelieuom", za kojeg tvrdi da ima gotovo potpunu kontrolu nad komunikacijom vlade, zbog čega ga uspoređuje s francuskim kraljevskim savjetnikom iz 17. stoljeća.

Magyar još nije odgovorio na zahtjev AFP-a za komentar. Orbanov glasnogovornik rekao je da se "vlada ne zabrinjava zbog očajničkih pokušaja beznadnih ljudi", ne dajući dodatne informacije. Orban se već gotovo tjedan dana ne osvrće na skandal, a šuti i na društvenim mrežama, dok su sve oči uprte u njegov godišnji govor o stanju nacije zakazan za subotu.

"Skandal je pogodio okosnicu Orbanove vlade, koja je potrošila znatnu količinu novca i energije gradeći ugled zaštitnika djece", rekao je ravnatelj instituta Policy Solutions Andras Biro-Nagy za AFP. Rekao je da je bijes javnosti potpiren činjenicom da je bivša predsjednica Novak, također bivša mađarska ministrica obitelji, bila zaštitno lice politike „usredotočene na obitelj“.

Daljnji udar na novinare

Unatoč iznenadnim ostavkama, do sada nije ponuđeno objašnjenje za predsjedničko pomilovanje. Kalvinski biskup i predsjedničin savjetnik Zoltan Balog potvrdio je medijske napise da je podržao pomilovanje bivšeg zamjenika ravnatelja dječjeg doma, koji je pomogao prikriti ravnateljevo seksualno zlostavljanje djece.

Nakon prošlotjednih prosvjeda na koje je potaknula opozicija, utjecajni aktivisti pozvali su na još jedno sutrašnje okupljanje. Ostaje pitanje može li Orban dovoljno brzo preusmjeriti ovaj trend.

"Trenutačno se ne čini vjerojatnim da će Orbanov ugled među pristašama biti narušen", navodi Political Capital u svom izvješću, s obzirom na to koliko je čvrsto taj nacionalistički vođa uspostavio svoju moć. No, stručnjaci očekuju da će vlada pokrenuti daljnji udar na neovisni tisak koji je i otkrio skandal u vezi s pomilovanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close