Nedavno boravila u BiH

Mađarska predsjednica podnijela ostavku: "Pogriješila sam..."

"Pogriješila sam... Danas je zadnji dan da vam se obraćam kao predsjednica", rekla je Novak u govoru koji je prenosila državna televizija.
Vijesti / Svijet | 10. 02. 2024. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska predsjednica Katalin Novak podnijela je ostavku nakon što se našla pod velikim pritiskom zbog pomilovanja muškarca koji je osuđen kao pomagač u prikrivanju slučaja seksualnog zlostavljanja u dječjem domu.

Novak je prekinula turneju po Bliskom istoku kako bi se vratila u Mađarsku i odgovorila na sve brojnija pitanja o svojoj ulozi u pomilovanju dotične osobe.

Zadnji dan kao predsjednica 

Tijekom televizijske objave započela je svoju izjavu riječima:

"Ne obraćam se političarima, kreatorima politike, već ljudima kojima sam se zaklela služiti prije dvije godine."

"Pogriješila sam... Danas je zadnji dan da vam se obraćam kao predsjednica", rekla je Novak u govoru koji je prenosila državna televizija.

Predsjednica je u objavi zahvalila svojoj obitelji i svima koji su joj pomogli u radu.

"Politika je težak, ponekad okrutan svijet", istaknula je. Obraćanje je završila citirajući himnu: "Bože, blagoslovi Mađare", prenosi Index.hr

Ranije ovog tjedna premijer Viktor Orban nagovijestio je da će predložiti ustavni amandman o pravu na pomilovanje koji bi onemogućio pomilovanje osuđenika uključenih u slučajeve zlostavljanja djece.

Novak, ključna Orbanova saveznica i bivša potpredsjednica Fidesza, bila je mađarska ministrica za obitelji do njezina imenovanja za predsjednicu. Otvoreno se zalagala za tradicionalne obiteljske vrijednosti i zaštitu djece. Bila je prva predsjednica u povijesti Mađarske i najmlađa osoba koja je ikada obnašala tu dužnost.

Preuzela odgovornost 

Inače, pomilovani muškarac je 2018. godine osuđen na više od tri godine zatvora zbog pomaganja u prikrivanju seksualnog zlostavljanja koje je počinio ravnatelj ustanove.

Optuženi ravnatelj je osuđen na osam godina zbog zlostavljanja najmanje 10 djece između 2004. i 2016. godine.

Novak, koja je izdala sporno pomilovanje zajedno s još dvadesetak drugih, prilikom posjeta pape Franje Mađarskoj u travnju prošle godine, prethodnih je dana nijekala da je postupila nedolično i odbacila pozive za službenim objašnjenjem svoje odluke.

U pomilovanje je također umiješana Judit Varga, još jedna ključna osoba Fidesza, koja je kao tadašnja mađarska ministrica pravosuđa podržala pomilovanje. Očekivalo se da će Varga predvoditi listu kandidata Fidesza za Europski parlament na izborima ovog ljeta.

No, u današnjoj objavi na Facebooku, Varga je najavila da će preuzeti političku odgovornost za odobravanje pomilovanja i "povući se iz javnog života, dajući ostavku na svoje mjesto zastupnice u parlamentu i nositeljice liste za EP".

Prije par dana u Sarajevu

Podsjetimo, Novak je krajem siječnja doputovala u BiH te u Sarajevu održala niz sastanaka.

Posjetila je i Predsjedništvo BiH gdje se surela s Željkom Cvijanović, Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem.

Novak je razgovarala i s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

Teme na ovom sastanku bile su europski put Bosne i Hercegovine i daljnje unapređenje bilateralnih odnosa.

Kopirati
Drag cursor here to close