Frustracije

Skandal u Francuskoj: Ministrica obrazovanja poslala sina u privatnu školu

Ministrica lagala o stvarnom razlogu upisa sina u privatnu školu
Vijesti / Svijet | 15. 01. 2024. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova francuska ministrica obrazovanja izazvala je skandal u novoj vladi Gabriela Attala nakon optužbi da nije navela pravi razlog upisivanja svoje djece u privatne škole, piše Guardian.

Poziv na ostavku

Samo nekoliko dana nakon imenovanja Amélie Oudéa-Castéra suočava se s pozivima na ostavku nakon što je tvrdila da je njezina "frustracija" zbog izostanaka nastavnika u državnoj školi njezina najstarijeg sina bila razlog da ga premjesti u privatnu školu.

Ministrica lagala o stvarnom razlogu upisa sina u privatnu školu

Međutim, bivši učitelj ministričina sina rekao je da su Oudéa-Castéra i njezin suprug promijenili školu jer je ustanova odbila dječaka upisati u razred na višoj godini.

"Osobno se osjećam napadnutom. Nisam bila odsutna, a čak i da je to bio slučaj, zasigurno bi se osigurala zamjena", izjavila je sada već umirovljena učiteljica iz te škole, koja je željela ostati anonimna, prenosi Index.

Novinar Nicolas Poincaré, čiji je sin bio u istoj državnoj školi, podržao je bivšu učiteljicu rekavši za francusku televiziju: "U osam godina nije bilo izostanaka u kojima učitelj nije bio zamijenjen."

Danas su sindikalni predstavnici učitelja zatražili službenu ispriku od Oudéa-Castére, čiji resor ne uključuje samo obrazovanje već i sport te organizaciju ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu.

Ministrica sve demantira i uvjerava da su razlozi premještaja bili iskreni

Oudéa-Castéra demantirala je napise novina Libération, koje su otkrile aferu, te pozvala na prestanak "osobnih napada" protiv nje.

Poglavlje za zatvaranje

"Ne želim ići dalje u područje osobnog i privatnog života. Previše je napada na koje sam pokušala što iskrenije odgovoriti. Ovo poglavlje moramo zatvoriti", rekla je ministrica.

Oudéa-Castéra, koja ima troje djece, prvotno je rekla da je premjestila najstarije dijete u privatnu školu nakon šest mjeseci u državnoj školi jer su ona i njezin suprug Frédéric, inače predsjednik farmaceutske grupe Sanofi, bili frustrirani zbog "hrpe izgubljenih sati" uslijed navodne odsutnosti nastavnika.

"U nekom trenutku nam je dosadilo, poput roditelja tisuća obitelji koji su odlučili potražiti drugačije rješenje", rekla je u komentarima koji su doveli do salve kritika. Oudéa-Castéra dodala je da je "vjerovala u državne škole".

Privatna škola s poznatim učenicima, potencijalna šteta i za Macrona

Škola Stanislas de Paris, u koju su preselili svog sina i dvoje mlađe djece, poznata je privatna škola koju su, među ostalima, pohađali i princ Albert I. od Monaka i general Charles de Gaulle.

Predsjednik Emmanuel Macron je najnovijom rekonstrukcijom vlade pokušao oživiti drugi predsjednički mandat u kojem nema parlamentarnu većinu. Imenovanjem Gabriela Attala (34) pokušao je promijeniti rakurs svoje vladavine, no za sada, po svemu sudeći, u tome ne uspijeva, dok se uz ovaj skandal istovremeno suočava s optužbama za oštro skretanje svoje administracije udesno.

Kopirati
Drag cursor here to close