Skandal potresao Europski parlament

Skandal s korupcijom u EU: Talijani prebacuju osumnjičene u Belgiju

Apelacijski sud u gradu Brescia na sjeveru zemlje saopćio je da bi Silvia Panzeri, 38, mogla biti izručena, nakon što je dva puta odgađana presuda čekajući izvještaj o uvjetima u belgijskim zatvorima.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2023. u 17:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski sud je u ponedjeljak pristao belgijskim vlastima izručiti drugu ženu osumnjičenu za umiješanost u skandal s korupcijom u Katru koji je potresao Europski parlament.

Apelacijski sud u gradu Brescia na sjeveru zemlje saopćio je da bi Silvia Panzeri, 38, mogla biti izručena, nakon što je dva puta odgađana presuda čekajući izvještaj o uvjetima u belgijskim zatvorima.

Njeni odvjetnici rekli su prošlog mjeseca da je zahtjev trebao biti odbijen zbog prenatrpanosti belgijskih zatvora, a suci su od Bruxellesa zatražili informacije o njegovom zatvorskom sistemu za koji je trebalo nekoliko tjedana da stigne.

Panzeri je kćerka bivšeg zastupnika EU Piera Antonija Panzerija, za koga bruxelleski tužitelji vjeruju da je jedan od glavnih osumnjičenih u navodnoj korupciji. On je negirao bilo kakvo kazneno djelo.

Isti sud, sa drugačijim sastavom sudaca, već je odobrio transfer Marije Dolores Colleoni, supruge Piera Antonija Panzerija i majke Silvije, u Bruxelles, javlja Reuters.

Colleoni je, međutim, još uvijek u Italiji, jer su njeni odvjetnici uložili žalbu na njen transfer najvišem žalbenom sudu u Italiji, koji bi trebao donijeti odluku 31. siječnja.

Angelo De Riso, odvjetnik Silvije Panzeri, rekao je da će njegov tim odlučiti u narednih pet dana da li će uložiti žalbu najvišem sudu.

On je opisao odgovor belgijskih vlasti o uvjetima u zatvoru kao nedovoljan.

Colleoni i Silvia Panzeri su u kućnom pritvoru u sjevernoj Italiji od 10. prosinca, u skladu s evropskim nalogom za uhićenje koji je izdao belgijski sud zbog njihovog navodnog "sudjelovanja u kriminalnoj organizaciji, pranju novca i korupciji". One su negirale bilo kakvu umiješanost.

Kopirati
Drag cursor here to close