Ponovo

Sjeverna Koreja ispalila više balističkih raketa, stanovnici Japana traže skloništa

Stanovnici prefektura Miyagi, Yamagata i Niigata u sjevernom Japanu upozoreni su da potraže skloništa u zatvorenom prostoru.
Vijesti / Svijet | 03. 11. 2022. u 07:11 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja ispalila je u četvrtak više balističkih projektila, nakon čega je stanovnicima središnjeg i sjevernog Japana poručeno neka potraže skloništa.

Lansiranja su uslijedila dan nakon što je Sjeverna Koreja ispalila najmanje 23 projektila pri čemu je jedan pao blizu južnokorejskih teritorijalnih voda, prenosi Hina.

Stanovništvo Japana upozoreno

Stanovnici prefektura Miyagi, Yamagata i Niigata u sjevernom Japanu upozoreni su da potraže skloništa u zatvorenom prostoru.

U upozorenju je stajalo da je projektil preletio i prošao Japan. Međutim, japansko ministarstvo obrane kasnije je priopćilo da projektil nije preletio japanski teritorij već je pao u Tihi ocean 1.100 kilometara istočno od Japana, izvijestila je televizija FNN pozivajući se na vladine izvore.

Sjeverna Koreja je 4. listopada lansirala balistički projektil iznad Japana prvi put u pet godina, što je izazvalo upozorenje tamošnjim stanovnicima da se sklone. Bilo je to najdalje što je Sjeverna Koreja ikada ispalila projektil.

Novinska agencija Yonhap izvijestila je da bi se i ovoga puta moglo raditi o oružju dugog dometa.

''Teritorijalno zadiranje''

Oko sat vremena nakon prvog lansiranja, južnokorejska vojska i japanska obalna straža izvijestile su i o drugom lansiranju iz Sjeverne Koreje.

Nakon što je Sjeverna Koreja u srijedu ispalila najmanje 23 projektila u more, uključujući i onaj koji je pao manje od 60 km od južnokorejske obale, južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol opisao je lansiranja kao "teritorijalno zadiranje", a Washington je osudio kao "nepromišljeno".

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ovog događaja koji je, ističu analitičari, jedan od "najagresivnijih i prijetećih" u novije vrijeme.

Lansiranja su uslijedila nakon što je Pjongjang zatražio od Sjedinjenih Država i Južne Koreje da prekinu velike vojne vježbe, rekavši da se takva "vojna brzopletost i provokacije više ne mogu tolerirati".

Kopirati
Drag cursor here to close