Nuklearna prijetnja iz Sjeverne Koreje

Južna Koreja upozorava: Nuklearne bombe mogu pasti iznad naših glava

Nuklearne bombe mogu pasti iznad naših glava u bilo kojem trenutku, naveo je Chung  
Vijesti / Svijet | 12. 10. 2022. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider južnokorejske vladajuće Stranke snage naroda Chung Jin-suk upozorio je da bi Sjeverna Koreja mogla krenuti dalje protiv Južne Koreje i da bi mogla upotrijebiti i nuklearno oružje, javlja Anadolija.

"Nuklearne bombe mogu pasti iznad naših glava u bilo kojem trenutku", naveo je Chung na društvenim mrežama i pozvao da ukidanje vojnih sporazuma sa Sjevernom Korejom, uključujući i međukorejske vojne sporazume iz 1991. i 2018. godine, kao i Zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, bude konkretan odgovor ako Sjeverna Koreja izvrši sedmu nuklearnu probu, piše Anadolija.

"Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je 10. listopada, na godišnjicu Radničke partije, predstavio jedinicu za taktičke nuklearne operacije Sjeverne Koreje, rekavši da su njene mete aerodromi i luke Republike Koreje", podsjetio je Chung.

Jučer je i južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol upozorio da Sjeverna Koreja predstavlja prijetnju svijetu stalnim razvojem i unapređenjem nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak priopćila da su nedavna testiranja raketa dio njenih dvotjednih taktičkih nuklearnih vježbi za simulaciju nuklearnog napada na Južnu Koreju.

Tenzije na Korejskom poluostrvu porasle su 2020. godine kada je Sjeverna Koreja napala i digla u zrak međukorejski ured za vezu duž granice. Seul je zaprijetio snažnim odgovorom ako Pjongjang nastavi eskalaciju situacije. Međutim, tenzije su nedavno dodatno porasle nakon što su Seul i Washington održali zajedničke vojne vježbe.

Kopirati
Drag cursor here to close