Referendumi

Sjeverna Koreja podržala odluku Rusije da pripoji četiri ukrajinske regije

Govoreći na ceremoniji u Kremlju, Putin je poručio da Rusija nikada neće "izdati" stanovnike ovih regija.
Vijesti / Svijet | 04. 10. 2022. u 10:58 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja podržala je Moskvu i odluku da četiri ukrajinske regije uđu u sastav Ruske Federacije, prenosi Anadolija.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje u utorak je u priopćenju navelo da poštuje volju naroda koji želi da se pridruži Rusiji.

''Referendumi su održani u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija kojom su utvrđeni principi ravnopravnosti naroda i njihovo pravo na samoopredjeljenje, kao i po legitimnim metodama i procedurama kako bi volja stanovnika dvije republike i dvije regije mogla biti u potpunosti izražena", rekao je Jo Chol Su, generalni direktor Odjela za međunarodnu organizaciju pri Ministarstvu vanjskih poslova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak dokument o pripajanju Rusiji ukrajinskih regija Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje.

Na svečanosti održanoj u glavnom gradu Moskvi, Putin i čelnici takozvanih proruskih administracija potpisali su sporazume o pripajanju ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja.

Govoreći na ceremoniji u Kremlju, Putin je poručio da Rusija nikada neće "izdati" stanovnike ovih regija.

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, ratificirala je na plenarnoj sjednici u ponedjeljak sporazume o prijemu četiri ukrajinske regije u sastav Ruske Federacije. U utorak je to učinio i Gornji dom parlamenta Rusije.

U međuvremenu, države članice Europske unije osudile su rusku "nezakonitu aneksiju" regija u istočnoj Ukrajini, rekavši da je nikada neće priznati.

Od 23. do 27. rujna, ukrajinske separatističke regije Donjeck i Lugansk i dijelovi Zaporožja i Hersona pod ruskom kontrolom održali su referendume o pridruživanju Rusiji.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju navelo da više od 98 posto ljudi koji žive u ukrajinskim regijama podržalo pristupanje Rusiji.

Kopirati
Drag cursor here to close