Rusi gube rat u Ukrajini: Imaju li snage zaustaviti ukrajinsku vojsku?
Ukrajinci u punom naletu

Rusi gube rat u Ukrajini: Imaju li snage zaustaviti ukrajinsku vojsku?

Vijesti / Svijet | 03. 10. 2022. u 10:22 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske vojne snage nastavljaju sa napredovanjem i potiskivanjem ruske vojske duž čitave linije razdvajanja na sjevero-istoku zemlje. Pogledajte dvije karte Link 1 Link 2 ili Link 2

Operacija pokrenuta prošlog mjeseca kada je ukrajinska vojska probila ruske linije dovela je do iznenađujućeg napredovanja i oslobađanja velikih dijelova Ukrajine okupiranih početkom godine.

Tako su ruske snage odbačene daleko na istok od ukrajinskog grada Kharkiva, a u munjevitom prodoru oslobođeni su iznimno važni strateški gradovi Balakliya, Izyum, Lyman i Kup'yans'k.

Rusima su naneseni značajni gubici u tehnici i ljudstvu, čemu svjedoče svakodnevni video snimci i fotografije kojih su prepune društvene mreže. Podsjetimo kako su na početku invazije ruske postrojbe došle do samih predgrađa Kharkiva. Ali evo situacija se sada drastično okrenula.

Priprema operacije na jugu

Do ovih značajnih ukrajinskih uspjeha na sjevero-istoku je došlo nakon medijske najave i konstantnog širenja (dez)informacija od strane Ukrajinaca koji su najavljivali operaciju oslobađanja teritorija na jugu oko grada Kharkiva. Na potpuno drugom kraju bojišta dugog više od 1000 kilometara.

Ta je operacija, nakon artiljerijske pripreme, uništavanja mostova, ruskih skladišta i konstantnih napada, počela kao što je bila i najavljivana, ali je zapala u probleme po Ukrajince.

Uz značajne gubitke Ukrajinci, na početku devetog mjeseca kada je pokrenuta, i nisu napravili značajnije pomake na liniji koju su Rusi znajući da se sprema ofenziva, dodatno ojačali i dobro se ukopali dovodeći na ovo područje svoje najbolje postrojbe.

Taktička varka

A tada je krenula operacija na sjevero istoku. Oslabljene ruske linije brzo su kolabirale, a ukrajinske snage su brzim prodorima lako oklopljenim mehaniziranim postrojbama brzo ušli iza leđa i zauzimali ključna cestovna čvorišta i manja mjesta stvarajući paniku među Rusima.

I sami su Ukrajinci bili iznenađeni uspjesima i brzinom preprodavanja. Trebalo je zadržati disciplinu i koordinaciju u napredovanju bez previše izlaganja ljudstva uz konstantni pritisak na neprijatelja koji se neorganizirano povlačio ne dozvoljavajući mu da se pregrupira i ponovno uspostavi linije obrane.

Prema svemu što sada pristiže s prvih linija putem interneta i društvenih mreža ukrajinske postrojbe nezaustavljivo napreduju, a ruske su snage u povlačenju. Teren gdje se odvijaju ratni sukobi je težak, prepun riječnih prepreka, mostova, manjih gradova, šuma, dosta je ravničarski. Kao takav stvoren je za vojna taktička nadmudrivanja, manevre manjih motoriziranih i lako oklopljenih postrojbi, upade iza linija, stvaranje konstantnog pritiska na neprijatelja, što po svemu sudeći ukrajinska vojska u najvećoj mjeri i koristi.

Nakon bijega iz Lymana od kuda su ih Ukrajinci protjerali prije dva-tri dana, ruske su se snage povukle prema Kreminni i dalje na istok, a pritisak je nastavljen čitavom dužinom oprema sjeveru i granici s Rusijom. Pogledom na kartu, nakon ukrajinskog eventualnog zauzimanja teritorija sjeverno od Lymana uz prometnicu P-66, Rusi bi se na ovom djelu ratišta našli u bezizlaznom položaju.

Raspada se ruska linija i na jugu

Tijekom proteklog dana, društvenim su se mrežama počele širiti informacije o napredovanju ukrajinskih postrojbi na jugu. Tamo gdje je sve i počelo, tako gdje su se Rusi najbolje pripremili, ukopali i gdje su na početku dovukli najbolje postrojbe. Kod grada #Khersona.

Video: Današnji video prikaz stanja kod #Khersona

Ovdje je teren potpuno ravničarski, otvoren, sa dosta vodenih prepreka, a Rusima koji se brane, problem stvara što im se linije nalaze na drugoj strani ogromne rijeke Dnjepar. Kako bi dovukli nove snage, opremu, municiju ... moraju na 2-3 mjesta prijeći Dnjepar.

Naravno kako su Ukrajinci sve ove prijelaze konstantnim raketnim napadima uništili, oštetili ili stalno drže pod udarima što je noćna mora za rusku logistiku.

Od jučer su navodno Ukrajinci probili ruske linije uz rijeku Dnjepar i sa boka zašli desnom obalom duboko u neprijateljsku pozadinu. Ukrajinci su službeno potvrdili oslobođenje nekih manjih mjesta na početku operacija, a za daljnje napredovanje sve ostaje za sada na neprovjerenim društvenim objavama među kojima je mnoštvo dezinformacija, širenja panike i propagandnog ratovanja.

Međutim, i sami Rusi priznaju kako je situacija ovdje dosta teška po njih, da su slabi sa logistikom i da im prijeti pad obrambenih linija. Objavili su i par videa na kojima su prikazali pokušaje ukrajinskih mehaniziranih postrojbi u pokušaju da probiju njihove linije. Prema onome što se vidi na njima, Ukrajinci su ovdje uz velike gubitke zaustavljeni.
S druge strane, Ukrajinci su objavili fotografije svojih postrojbi u gradiću Mykhailivka koji je dobro iza ruskih linija.

Kako će se dalje situacija razvijati na ovom dijelu bojišta, znat će se već danas.

Twitter / Karta rata u Ukrajini (klikni za veću)

Nažalost, kraj se ne nazire ...

Iako to mnogi nisu svjesni, u Ukrajini trenutno bjesni najkrvaviji rat od početka ovoga stoljeća, pa vjerujemo i dalje. Razmjeri ovoga sukoba su daleko od nečega što se do sada moglo vidjeti. Od same površine zahvaćene ratnim strahotama, vremena koliko ovo sve traje, broja sudionika i žestine samih okršaja, svijet nešto slično nije vidio, vjerujemo još od hladnoratovskih ratova Vijetnama i Koreje.

Ukrajinci navode kako su ubili preko 60 000 Rusa, ni Rusi ne zaostaju u brojkama svojih neprijatelja. Tisućama ranjenih i prognanih civila, uništenih domova, naselja, gradova .. svjedočimo svakodnevno putem mnoštva vijesti koje dolaze s bojišta.

Ništa bolje ne donose ni dani koji su pred Ukrajinom, Rusijom i čitavim svijetom. Ukrajina najviše pati. Napadnuti su iznenada, skoro pa nepripremljeni, ne vjerujući da će do ovoga nečega doći. Napadnuti su u svojoj zemlji. Susjedna Rusija je pokrenula invaziju, namjeravala ih okupirati.

Zahvaljujući s početka sramežljivoj pomoći sa Zapada i svojom požrtvovanošću uspjeli su opstati. Podbacila je i Rusija, njihova vojska, u onome što je pokušala uraditi. Razloga za njihov neuspjeh je mnogo. O njima možda u nekom drugom tekstu.

Koliko će efekta na stabilizaciju stanja na bojištu imati masovna mobilizacija i slanje stotina tisuća Rusa u Ukrajinu, ostaje velika nepoznanica. Putin je u pokušaju da spasi što se spasiti može, naredio mobilizaciju. U tijeku je formiranje, opremanje, slanje i pokušaj stvaranja kakve takve vojne sile koja bi mogla zaustaviti potpuni raspad ruskog sna u Ukrajini.

Ali kako je navodno rekao Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, "Riješilo smo rusku profesionalnu vojsku, vrijeme je da im riješimo i unovačenu".

Kopirati
Drag cursor here to close